Pravilna briga za životinje i propisno zbrinjavanje njihovih nusproizvoda čuvaju zdravlje ljudi i okoliša

358

U posljednje vrijeme česti su medijski napisi o prijetećim zarazama iz određenih proizvoda.

Bilo je slučajeva ptičje gripe, bruceloze, salmoneloze, a tijekom ljeta je u Hrvatskoj uginulo goveda, ovaca, koza, konja i svinja zbog zaraze bedrenicom. Potonja bolest se proširila upravo zato što vlasnici nisu odmah prepoznali znakove bolesti, a potom su oboljeli i ljudi.

Na primjeru bedrenice možemo prikazati zašto je važna edukacija o simptomima najčešćih bolesti kod životinja te o pravilnom načinu odlaganja lešina i nusproizvoda. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede na svojoj je web stranici (www.veterinarstvo.hr) objavila letak „Bedrenica“ u kojem možete pronaći sve važne podatke o toj bolesti. Isto tako tu možete pronaći informacije i o drugim zaraznim bolestima, te o obvezama posjednika životinja.

Dobro je podsjetiti se da na području čitave države vrijedi zakonska obveza posjednika životinja da odmah veterinaru prijave svaku promjenu zdravstvenog stanja, uginuće ili pobačaj životinja. Veterinar potom pregledava životinju i procjenjuje radi li se o sumnji na zaraznu bolest. U područjima bedrenice, što su sva područja na kojima je u posljednjih dvadeset godina bilo slučajeva zaraze ovom bakterijom, obavezno je i preventivno cijepljenje goveda i ovaca.

S obzirom da postoje mnoge bolesti koje se šire putem zaraženih lešina i životinjskih nusproizvoda, uvijek je važno ispravno ih zbrinuti. Isto je važno i kod tradicionalnih svinjokolja – bez obzira na količinu nusproizvoda, nije im mjesto u okolišu!

Tvrtka Agroproteinka u svom pogonu SafeVet zbrinjava uginule životinje te rizični materijal, dok se u pogonu Petprotein obrađuju nusproizvodi koji nisu opasni za zdravlje životinja poput nusproizvoda iz klaonica.

Prvo navedeni SafeVet ima veliki značaj i za znanstvene i dijagnostičke institucije poput Hrvatskog veterinarskog instituta i Veterinarskog fakulteta te za Ministarstvo poljoprivrede. Hrvatskom veterinarskom institutu su ustupljene prostorije unutar postrojenja u svrhu uzimanja uzoraka i obavljanja obdukcija, a na taj se način radi i plan mjera koje bi se provele u slučaju pojave nekih zaraznih bolesti te se planiraju načini njihovog brzog detektiranja.

Suradnja Agroproteinke s Hrvatskim veterinarskim institutom u uzorkovanju goveda, te praćenje nusproizvoda preko posebne aplikacije koju je razvilo Ministarstvo poljoprivrede, služi zaštiti zdravlja ljudi, životinja i okoliša. Stoga, ako ove sezone planirate svinjokolju, raspitajte se o mogućnostima korištenja spremnika koji su u vrijeme svinjokolja dostupni u više mjesta u Republici Hrvatskoj u suradnji s Agroproteinkom ili više informacija zatražite na .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.