Pčela – indikator čistoće zraka

548

Ljudi su od davnina koristili životinjske vrste kao detektore zagađenja okoline. Dobar primjer je stara rudarska praksa unošenja kanarinaca u rudnike iz razloga što su oni izuzetno osjetljivi na prisustvo otrovnih plinova.

Kada bi im pak pozlilo, to je bio znak za hitri bijeg iz rudnika. Slično tomu, uočeno je kako su medonosne pčele vrlo dobi otkrivači flora, čije povećanje u zraku osjete na daljini većoj i od dvadeset kilometara od izvora zagađenja. Za pčele je također utvrđeno kako apsorbiraju i radioaktivne supstance. Tako je malo poznato kako se danas skrivena testiranja atomskog oružja mogu otkriti upravo zahvaljujući radioaktivnom materijalu pronađenom u pčelinjem tkivu.

Međutim, treba znati kako pčele moramo zaštititi od pesticida koji se primjenjuju na obližnjim poljoprivrednim kulturama. Ipak, svaki pčelar mora shvatiti i da se, ma koliko god mi to željeli, primjena pesticida ne može izbjeći. Stoga je u ovom pogledu bitan koordiniran protok informacija kojima bi se trebala uspostaviti što bolja suradnja pčelara i poljoprivrednika. S druge strane, pčelarima na ruku idu svjetski trendovi koji se provode u fitokemiji a koji se ogledaju u integralnoj zaštiti biljaka. Na taj način ostvaruju se bolji uvjeti i za samo pčelarstvo.

Bilo kako bilo, krajnji potrošač je siguran iz razloga što pčele zatrovane pesticidima ne mogu uopće, zbog svog nervoznog ponašanja ili specifičnog mirisa, ni ući u samu košnicu. To im ne dopuštaju tzv. pčele stražari zahvaljujući kojima je svaki med stopostotno i ljekovit!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.