Talijanski ljulj

4403

Odlične je kakvoće, sije se sam ili u smjesi sa crvenom djetelinom, kao i s lucernom na oranicama za proizvodnju voluminozne krme.

ljulj

Koristi se u zelenom stanju, te za proizvodnju sijena, sjenaže i silaže. Dobivanjem tetraploidnih kultivara ova se trava sve više sije sama umjesto crvene djeteline.

Po kakvoći, slična je krmi crvene djeteline u fazi porasta, pa je na oranicama sve više potiskuje. Poslije kosidbe brzo regenerira i u povoljnim uvjetima može dati tri do četiri i više porasta tijekom godine, a s natapanjem 4-6 otkosa.

Talijanski ljulj najbolje uspijeva u uvjetima vlažne i tople klime, s blagim zimama. Slabo podnosi oštre zime, golomrazice, dugi snježni pokrivač, kao i proljetne mrazeve. Najbolje uvjete za razvoj pružaju mu duboka, rastresita, umjereno vlažna tla, pH 6-7. Teška, vlažna tla, s visokom razinom podzemne vode, kao i suha tla nisu pogodna za uzgajanje talijanskog ljulja, jer u takvim uvjetima brzo propada. Isto tako, ne podnosi plavljenje i potapanje, ali vrlo dobro reagira na natapanje pri nedostatku vode, jer sušu također ne podnosi.

Agrotehnika proizvodnje

Ljulj se obično sije nakon žitarica, iako su dobar predusjev i jednogodišnje mahunarke. Nakon skidanja predusjeva treba odmah obaviti plitku obradu, kako bi niknuli korovi i sjeme žitarica. Osnovno oranje treba obaviti potkraj kolovoza ili početkom rujna, kao i grubu pripremu tla. Finu pripremu tla treba obaviti uoči sjetve. Talijanski ljulj sije se u smjesi sa crvenom djetelinom u vrijeme sjetve crvene djeteline, potkraj kolovoza ili odmah početkom rujna. U čistoj kulturi za proizvodnju voluminozne krme sije se 20-25 kg/ha sjemena.

U dugotrajne smjese talijanski ljulj se može sijati samo ako želimo u prvoj godini ostvariti veće prinose mase, ali tada njegov udio nije veći od 10 %. Ovisno o sklopu lucerne u drugoj, trećoj, a ponekad i u prvoj godini korištenja, u lucerišta s prorijeđenim sklopom usijava se talijanski ljulj u količini od 5 do 10 kg/ha pa se tako produljuje vijek korištenja i prinos. Kvalitetna krma dobije se kosidbom od početka klasanja. Za proizvodnju krme, ovisno o svojstvima tla, biljku treba gnojiti za svaki otkos dušičnim gnojivima, s ukupno 140-250 kg/ha.

Iskorištavanje, hranjiva vrijednost i produktivnost talijanskog ljulja

Talijanski ljulj može se iskorištavati na različite načine. No, to je ipak vrsta pogodna za kosidbu, pri čemu se masa može koristiti za spremanje sijena, silaže ili za hranidbu u zeleno. Pri spremanju sijena i hranidbi stoke zelenom masom, talijanski ljulj treba kositi u fazi od kraja vlatanja do početka klasanja. Za spremanje silaže može se kositi u fazi punog klasanja do uoči cvatnje, radi većeg sadržaja suhe tvari, a i stoga što se sadržaj sirove celuloze ne povećava sa starošću u onoj mjeri kao kod drugih vrsta.

Ne podnosi trajno gaženje ni dugotrajno napasivanje. Razlozi za to mogu se naći u malom udjelu kratkih, dobro olistalih izboja. Kako je kratkotrajan, ne može biti osnova travnjaka namijenjenih dugotrajnom pašnom načinu korištenja. Ipak, kako u proljeće rano počine s porastom, a tijekom ljeta dobro se regenerira, u nekim zemljama travnjaci s talijanskim ljuljem koriste se povremeno, kraće vrijeme za ispašu. Inače, talijanski ljulj najčešće se uzgaja u smjesi sa crvenom djetelinom kojoj odgovara i po trajnosti i zahtjevima za uvjetima klime i tla, ali i po agresivnosti i brzini regeneracije.

Kakvoćom talijanski ljulj spada u najkvalitetnije vrste, stoka ga rado jede. Za razliku od dobrog dijela visokoproduktivnih vrsta (klupčasta oštrica, vlasnjača livadna, trstikasta vlasulja, mačji repak), sa stadijima razvoja ima sporije povećanje sadržaja sirove celuloze i sporije smanjenje probavljivosti. Ipak, masa talijanskog ljulja znatno je hranjivija u ranim fazama razvoja. Zahvaljujući vrlo dobroj sposobnosti regeneracije, talijanski ljulj u tijeku vegetacije može dati veći broj otkosa (3-6) i vrlo visoke prinose suhe tvari, koji mogu doseći i 22-25 t/ha. Za ostvarivanje visokih prinosa nužno ja talijanskom ljulju osigurati velike količine hranjiva, prvenstveno dušika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.