Raž je dobar predusjev za kukuruz

1912

Raž je skromna biljka kad su u pitanju uvjeti uzgoja. Minimalna temperatura za klijanje je 1-2°C.

raz

Raž je otporna na niske temperature i može da izdržati -25°C. Otporna je na sušu, što je uslovljeno dobro razvijenim korijenovim sistemom. Veće potrebe za vlagom ima u fazi bokorenja. Raž može uspijevati kako na težim, tako i na lakšim zemljištima, na kiselijim (pH 4 – 5) i zaslanjenim zemljištima, a također i na isušenim močvarama.

Pojedini genotipovi posjeduju povećanu tolerantnost na toksični aluminij. Medjutim, za postizanje dobrih rezultata najbolja su plodna zemljišta.

Raž treba uzgajati u plodoredu, a monokulturu, kad god je moguće, izbjegavati. Medjutim, raž bolje podnosi monokulturu, nego ostala strna žita. Dobri predusjevi su gnojene okopavine i leguminoze.

Raž je dobar predusjev za kukuruz, šećernu repu i krumpir. Ima skromne zahtjeve u pogledu hranjiva, a može da koristi rezervne hranljive tvari iz zemljišta zahvaljujući dobro razvijenom korijenovom sistemu. Dobro reagira na gnojenje organskim i mineralnim gnojivima. Količina stajnjaka koja se koristi iznosi 25 – 40 t/ ha, a mineralnih gnojiva 80 kg N, 60 – 70 kg P2O5 i 45 kg K2O.

Jesenska sjetva se obavlja krajem rujna, tako da biljke prije ulaska u zimu završe bokorenje. Sjetva se vrši na dubinu 2 – 3 cm sa 150 – 180 kg/ha sjemena. Od mjera njege primjenjuje se drljanje, a izvodi se u fazi bokorenja, zaštita od korova, bolesti i štetočina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.