Sadnja amaranta ili šćira

35

Amarant (lat. Amaranthus spp.) je manje poznata jednogodišnja biljka koja se smatra žitaricom, iako pripada porodici štirovki kojoj pripadaju i blitva, cikla i šećerna repa. Kod nas je poznat i pod nazivima rumenika, štir ili šćir. Postoji oko 88 vrsta amaranta od kojih se neke smatraju korovom, a neke se uzgajaju zbog zrna ili zbog dekorativnog cvijeta. U Hrvatskoj se za uzgoj koristi 13 vrsta.

Amarant nema posebne zahtjeve prema tlu, važno je samo da ono prije sjetve bude dobro pripremljeno kako bi biljke brže i bolje rasle. Bilo bi dobro saditi ga na sunčanim i prostranim mjestima, tako da ima dovoljno prostora za bujanje.

Prije sadnje treba dobro usitniti zemlju i obaviti gnojidbu organskim gnojivima. Amarant se sije u vlažno tlo pa ga prije sadnje treba navlažiti. Sadnja može započeti onda kada temperatura tla dosegne 15°C i kada prođe opasnost od mrazeva. Najčešće je to kraj travnja ili početak svibnja. Sjeme amaranta sije se na dubinu od 1 cm, i to tako da se pritom zemlja lagano pritisne kako bi se omogućio bolji kontakt sa sjemenom.

Što se tiče gustoće sadnje, smatra se kako se kod većeg međurednog razmaka može postići veći prinos. Preporučeni međuredni razmak iznosi 75 cm, a razmak između biljaka u redu trebao bi iznositi 25 cm. Ako će se berba obavljati ručno, preporučuje se veći razmak između biljaka, jer što je razmak veći, bit će lakše obaviti berbu.

Amarant se na manjim površinama može uzgojiti i iz presadnica. Presadnice se na stalno mjesto sade dva do tri dana nakon sjetve sjemena. Ako se sadnja presadnica obavi kasnije, može doći do smanjenja prinosa, ali starije presadnice se mogu lakše izboriti s napadima nekih štetnika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.