Liječenje lohiometre kod krava

1354

Lohiometra se javlja tijekom prvih dana po porodu, a u nastanku sudjeluje više uzroka.

krava

Najvažniji su otežani porod, nepravilna i nehigijenska pomoć pri porodu, zaostala posteljica, nedostatak kalcija te od metaboličkih bolesti ketoza. U prevenciji stanja treba otkloniti razloga zbog kojih i nastupa. Dakle, potrebno je pobrinuti se da se životinji osigura dovoljan izvor minerala i vitamina, a smještaj i higijenu prostora u kojima borave životinje prije i nakon poroda higijenski. Porod je potrebno izvršiti nježno i pažljivo, a po porodu je životinjama neophodno osigurati adekvatan izvor masti, bjelančevina, ugljikohidrata te minerala i vitamina.

Liječenje Lohiometre provodi se aplikacijom antibiotskih pripravaka u maternicu te opću antibiotsku terapiju (aplikacija u mišić), aplikacijom dezinficijensa u maternicu, ispuštanjem sadržaja iz maternice, aplikacijom hormona koji će izazvati grčenje mišića i olakšati uklanjanje tekućine iz maternice te liječenjem metaboličkih bolesti (ketoza).

Svaki stočar trebao bi voditi računa o mogućnosti nastanka ovog stanja prvenstveno u krava koje su se otelile s prekomjernom težinom (suviše debele) i unutar nekoliko dana po porodu (tijekom prvog tjedna) osigurati ginekološki pregled životinje kako bi se utvrdila moguća prisutnost stanja i pravodobno započelo liječenje.

Krave koje su svježe oteljene potrebno je dnevno promatrati i posvetiti im posebnu pažnju i brigu, ne samo zbog mogućnosti nastanka ovog stanja, već i zbog činjenice kako je porod u svih sisavaca ogroman stres za organizam i predstavlja dodatni teret, posebice u mliječnih krava vrhunske proizvodnje mlijeka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.