Kako se zaštititi od krpelja?

1364

Krpelji su doista veoma opasne parazitske grinje koje se dolaskom toplog i vlažnijeg vremena aktiviraju kada najvećim dijelom i ugrožavaju zdravlje životinja i ljudi koji duže vremena provode u prirodi.

krpelji

To je i razumljivo ukoliko nam je poznato kako ove male grinje žive u brdskim šumama, te vrtovima i parkovima umjerenog područja. Stručna literatura ove kukce dijeli na krpelje šikare i krpelje nastambe. Krpelji nastambe nisu toliko opasni jer uglavnom parazitiraju na peradi. S druge strane, puno su važniji krpelji šikare ili tvrdi krpelji koji su dobili naziv po tvrdom, hitinskom oklopu koji prekriva veći dio njihovog tijela.

Krpelji prenose meningoencefalitis. Od naziva navedene bolesti ovih dana mnogi strijepe u našoj zemlji jer je riječ o upali mozga i moždanih ovojnica. A upravo spomenutu, opasnu bolest prenose krpelji koje, usput rečeno, možete «pokupiti» običnom večernjom šetnjom u parku ili prirodi a da ustvari toga niste ni svjesni. Kako? Pa zahvaljujući činjenici da krpelji vrijeme provode na raslinju s kojeg prelaze na čovjeka. Kad na koži krpelj pronađe povoljno mjesto, zabode se i oštrim rilcem siše krv te prenosi zarazu. Zato vrijedi preporuka kako se u prirodi uvijek nosi svijetla i glatka odjeća, dugih rukava i nogavica te visoka obuća. Nakon povratka u okrilje doma trebate odmah pregledati cijelo tijelo, posebno najnježnije dijelove (pazuh, prepone, vrat i sl.) te vlasište. Navedenu preporuku nipošto ne zanemarujte jer krpelj u pravilu luta po tijelu tražeći povoljno mjesto za ubod. Ukoliko se već uhvatio, što prije ga uklonite jer mu je za prenošenje zaraze potrebno svega nekoliko sati od uboda.

Došli ste doma i niste osjetili ni kada ni kako vam se krpelj prihvatio za kožu. Što vam je činiti? Najvažnije je da ne paničarite i da ga ne čupate na silu iz razloga što bi mu glava mogla ostati u koži što bi pak izazvalo velike komplikacije. Stoga, krpelja treba nekoliko minuta poklopiti vatom natopljenom alkoholom nakon čega ga pokušavamo ukloniti dezinficiranom pincetom. Važno ga je i opreznim potezanjem pincetom izvući iz rane i to okretanjem, slično kao kad vadimo vijak. Ukoliko se nakon nekoliko dana na mjestu uboda zamijete promjene ili se počnu osjećati tegobe, potrebno se odmah javiti liječniku. Spomenimo kako se prve tegobe mogu osjetiti sedam do deset dana nakon uboda kada dolazi do povišene temperature, glavobolje, bolova po tijelu te povraćanja i opće klonulosti organizma. Nakon nekoliko dana virus ulazi u živčani sustav kada i počinju jače glavobolje, vrtoglavice te duševne promjene koje mogu ostaviti trajne posljedice na ljudski organizam.

Pošto se puno više kreću po parkovima i različitom raslinju kućni ljubimci, misleći prije svega na pse i mačke, puno češće i postaju meta napada krpelja. To najbolje potvrđuje i podatak da je u samom središtu Mostara od strane veterinara liječen psić star svega tri tjedna a na kojem je već parazitiralo 27 krpelja. Stoga, nakon svake šetnje, neovisno gdje ste ga izvodili, psa treba pregledati i po mogućnosti detaljno iščetkati gustom četkom. Ukoliko ste na njemu pak zamijetili krpelja koji se ne da tako lako odstraniti najbolje je da «skoknete» do najbliže veterinarske stanice. Tamo će vam nakon detaljnog pregleda i čišćenja psa od nametnika preporučiti korištenje namjenskih antiparazitnih sprejeva i losiona, koje uz različite antiparazitske šampone i zaštitne (repelentne) ogrlice možete nabaviti u svim bolje opskrbljenim centrima koji distribuiraju opremu za kućne ljubimce.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.