Doniranje hrane

823

Zakonodavni okvir za doniranje hrane određen je Zakonom o poljoprivredi (NN 118/18) i Pravilnikom o doniranju hrane i hrane za životinje (NN 91/19). S obzirom na to da se doniranje hrane smatra stavljanjem hrane na tržište, primjenjuju se i odredbe propisa vezanih za sigurnosti hrane.

Doniranje hrane je davanje hrane bez naknade od donatora hrane namijenjene krajnjem primatelju hrane, dok se davanje hrane bez naknade od građana namijenjene krajnjem primatelju hrane ne smatra doniranjem hrane.

Hrana se može donirati izravno krajnjem primatelju ili preko registriranih posrednika (Registar posrednika dostupan je na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede). Posrednici u doniranju hrane su neprofitne pravne osobe (razne humanitarne organizacije) koje posreduju između donatora i krajnjeg primatelja, dok su donatori subjekti u poslovanju hranom koji doniraju viškove hrane iz bilo koje faze lanca opskrbe hranom (proizvodnja, maloprodaja, priprema i dostava gotove hrane, ugostiteljstvo).

U Republici Hrvatskoj registrirano je 108 posrednika u lancu doniranja hrane. Krajnji primatelji su osobe u potrebi koje su socijalno ugrožene, pogođene elementarnim nepogodama ili prirodnim katastrofama, neprofitne pravne osobe koje pružaju uslugu smještaja i/ili prehrane štićenicima svog objekta ili osobe koje se donatoru odnosno posredniku učine vjerojatnim da se nalaze u potrebi.

Hrana koja je namijenjena doniranju mora biti sigurna, pri čemu je važno istaknuti da se hrana može donirati i ukoliko nije prikladna za prodaju zbog nedostatka u kvaliteti, pakiranju, označavanju, masi ili drugim sličnim razlozima, a koji ne utječu na njezinu sigurnost. Također, može se donirati i hrana koja je pripremljena u objektima javne prehrane i gastro odjelima u trgovinama, ukoliko nije prethodno bila poslužena.

Doniranje hrane jedna je od mjera Ministarstva poljoprivrede koja je dio nacionalnog plana i programa smanjenja bacanja hrane u Republici Hrvatskoj. Za potrebe realizacije dijela aktivnosti iz ovog Plana Centar je izradio Smjernice za doniranje hrane koje su donesene na temelju prethodno provedene studije o rokovima trajnosti hrane. Smjernice za doniranje hrane sadrže konkretne savjete i mjere namijenjene većinom posrednicima u lancu doniranja hrane, ključnoj karici između donatora i krajnjih primatelja.

Cilj im je olakšati poslovanje doniranom hranom, ukazati na ključne postupke pri zaprimanju, skladištenju i prosljeđivanju donirane hrane te, također, daju praktične savjete kako bi se osigurala sigurnost hrane i smanjilo bacanje hrane. Smjernicama su detaljno pobrojane i razvrstane vrste hrane, za koje prema važećem europskom zakonodavstvu nije potrebno navoditi oznake roka trajnosti, kao i vrste hrane koje se mogu te koje se ne mogu donirati, obzirom na rokove trajnosti.

Smjernice su dostupne na web stranici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu https://www.hapih.hr/smjernice-za-doniranje-hrane/.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.