Grmača ili grmovača

5276

Spada u naše najpoznatije gljive, jedna je od najboljih jestivih gljiva izvrsnog osvježavajućeg okusa.

grmaca

Skuplja se tijekom jeseni, te je tada često nalazimo na našim tržnicama. Klobuk naraste od 2 do 8 cm, a možemo naći primjerke i do 15 cm promjera. U mladosti je sveden, kasnije se postupno širi, klobuk nikada nije plosnat ni udubljen, redovito je izbačen, a često jako ispupčena tjemena sa središnjom izbočinom. Rub nije iscrtkan ni linearno urezan, najprije je uvijen a kasnije istrgana oboda.

Boja klobuka je žućkastosmeđa poput kože, meda, sve do crvenkastosmeđe. Prema staništu sad svjetlija sad tamnija, u sjeni i ispod lišća ili za kišnog vremena bude blijedožućkasta poput kiselog vrhnja sa crvenkastim daškom. Ponekad je smeđ ali ponekad i toliko blijed pa dobijemo dojam da je bijel, s izbočinom na tjemenu riđe ili smeđe boje. Klobuk je pokriven izraženim gustim, sitnim vlaknima ili ljuskicama, čehavim vlakancima koja se poslije na tjemenu bradavičasto skupljaju i starenjem u čupercima uzdižu.

Prema rubu gustoća čehica je manja. Za suha vremena klobuk se raspuca, istrga te kroz pukotine izvire bijelo kao snijeg meso. Klobuk je slabo mesnat, jedino na tjemenu. Klobučići koji stoje povrh, iznad drugih s bijelim puderom, otrusinom popraše pod sobom smještene klobučiće.

Listići prilično široki, rjeđi, pomiješani kraćima, na oba kraja uži, u početku blijedocrvenkasti, gotovo bjelkasti, bijeli s mesnatim tonom, kasnije masno žućkasti. U starosti mogu poprimiti smeđe ili riđe točkaste mrlje. Listići se malo spuštaju niz stručak. Stručak naraste 6-10 cm visine i 0,8-2 cm debljine. Stručak je pun, vitak, vlaknast, svilenkast prema smještaju u busenu uzlazan, može biti cjevkasto šupalj. U mladosti lako se lomi, poslije vlaknasto mesnat. Nije ni žljebovit ni uzdužno iscrtkan, ni vretenast, pravilno je valjakast. Prema gore je bjelkast ili musavo žućkast a prema dolje smeđ, crnkast. Na sebi ne nosi prsten. Meso je u debljem dijelu klobuka i gornjem dijelu stručka bijele boje a drugdje smeđkasto. Ugodna je okusa i osvježavajućeg mirisa.

Raste od srpnja pa sve do studenoga na starim panjevima hrasta i kestena, ali je rjeđe na panjevima bukve. Raste uvijek u grmolikim skupinama. Mnogi stručci s klobucima šire se grmoliko na strane iz zajedničkog središta, ali nisu srasli. Raste i na pola trulim panjevima i korijenju koje je pod zemljom, tako se čini da raste iz zemlje.

Grmača je gljiva naših krajeva, raste u cijeloj Hrvatskoj, dok je u drugim zemljama rijetkost. Grmača je jestiva gljiva odlične kakvoće, a možemo je pripraviti na juhu, paprikaš, pirjati, na umak, a odlična je i ukiseljena te kao ekstrakt.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.