Procjena kvalitete soka

374

Specifikacije kojima sok od jabuke ili koncentrati soka od jabuke trebaju udovoljavati prilikom kupnje trebaju sadržavati najveću granicu za patulin temeljenu na prikladnoj metodi analize.

Plan uzorkovanja treba omogućiti nasumično uzorkovanje proizvoda radi osiguranja da je završni proizvod unutar maksimalnih granica za patulin.

Subjekti odgovorni za pakiranje moraju biti uvjereni da je opskrbljivač sokom u stanju pravilno kontrolirati vlastite tehnološke operacije radi osiguranja provedbe prethodno navedenih preporuka.

Procjena kvalitete soka od jabuka od strane subjekata odgovornih za pakiranje obuhvatiti će određivanje °Brix-a (topljiva suha tvar), ukupnih kiselina, okusa, boje, zamućenosti itd. Mikrobiološku kvalitetu treba pažljivo nadzirati pošto ovaj parametar ukazuje ne samo na razinu rizika od potencijalnih organizama sposobnih za stvaranje patulina, nego i na higijenska stajališta prethodnih faza proizvodnog lanca.

Daljnje provjere trebaju biti provedene na upakiranom proizvodu radi osiguranja da nije došlo do kvarenja tijekom faze skladištenja u finalnu ambalažu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.