Kora od šipka spašava masline!

667

Zvuči nevjerojatno, ali istinito je! Rezultati najnovijih istraživanja u zaštiti od antraknoze sugeriraju upotrebu ekstrakta kore šipka koji djeluje i na neke druge gljivične i bakterijske bolesti, a podiže i razinu otpornosti tretiranog tkiva spram patogena.

Još se jedna vegetacijska sezona primiče svome kraju, a u skladu s time jenjava i pritisak štetnih organizama, barem većine.  Maslinina muha je naravno još uvijek aktivna, štoviše kako joj vremenske prilike napokon idu u korist (sjetimo se samo gotovo pustinjskih uvjeta tijekom ljeta) opuštanju nema mjesta. Vrijeme berbe se bliži, a pojedini nametnici su još uvijek aktivni i upravo u ovom periodu mogu izazvati određene fitosanitarne probleme, a jedan od čestih je bolest antraknoza.

Opaka gljiva

Radi se o gljivi koja se vrlo brzo širi među ubranim plodovima pa čim primijetimo prve znakove bolesti, treba reagirati. Bolest se najčešće razvija u periodu pred berbu kada plodovi počinju omekšavati, a posebno joj pogoduju uvjeti visoke vlažnosti zraka. Prezimljava na inficiranim osušenim plodovima ili mumijama. Spore šire kapi kiše koje prskaju uokolo i vjetar. Iako je gljiva stalno prisutna u masliniku zbog nerazvijenih simptoma je teško odrediti je li zaraza nastupila ili nije. Da bismo otkrili tzv. latentne infekcije možemo se poslužiti sljedećom metodom:

Sakupimo nekoliko plodova i stavimo ih u plastičnu vrećicu u koju dodamo malo vode. Ostavimo je na toplom mjestu nekoliko dana na inkubaciju. Ukoliko dođe do zaraze, na površini ploda će se razviti sluzava, narančasta masa spora. Zaraženi plodovi se obično smežuraju i prije vremena otpadaju sa stabla, ali u uvjetima suhog vremena mogu se mumificirati i ostati u krošnji.

Simptomi truleži se u pravilu javljaju u polju, međutim mogu se razviti i naknadno u skladištu. Zreli plodovi su osjetljiviji na zarazu od zelenih, premda i zeleni plodovi onih sorti koje su manje otporne na bolest mogu razviti simptome truleži u vlažnim uvjetima. Iako bolest napada plodove, pati čitava biljka jer kao posljedica zaraze može doći do kloroze i nekroze lišća, te odumiranja grana. Ulje dobiveno preradom takvih plodova postaje mutno, kiselo s vidljivom crvenkastom bojom. Osim što smanjuje kvalitetu ulja, negativno djeluje i na plodove stolnih sorti mijenjajući im izgled i okus.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.