Akutni nadam buraga ili timpanija

2964

Brzom razgradnjom hrane nastaje akutni nadam buraga zbog nakupljanja plinova ili pjene u buragu i kapuri.

Nadam nastaje nakon uzimanja većih količina lako fermentirane hrane, a to su leguminoze (crvena djetelina, grahorice, lucerna), lišće kupusa, trop, korjenjače, krumpir i druga hrana koja obiluje probavljivim proteinima, polisaharidima i saponinima.

Nadam može biti posljedica hranjenja pokvarenom i pljesnivom hranom, ili napajanja odmah nakon hranidbe sočnim krmivima ili hranidbe pašom. Trava pod mrazom, pokisla, mokra ili rosna, odnosno leguminoze uzrokuju pojavu nadma. Nadam može nastati i začepljenjem jednjaka. Postoji nasljedna sklonost životinja prema nadmu.

Pojavom nadma prestaje preživanje, a burag se jako proširi tako da je trbuh napet i bačvastog izgleda. Javlja se strah, često baleganje i mokrenje, a ruminacije i podrigivanje nestaju. Disanje je sve teže i pliće. Zbog brzog nakupljanja plinova ili pjene, životinja uginc od ugušenja. Ako je tijek bolesti sporiji, odnosno sporo nakupljanje plinova, potrebno je snažno masirati burag svakih 10 do 15 minuta kako bi došlo do podrigivanja i izla- ženja plinova iz predželudaca. Pri tome treba životinju postaviti s prednjim nogama na povišeno mjesto ili je tjerati uzbrdo.

Ne pomogne li ovakav način, plinovi i/ buraga ispuštaju se sondom ili, u nuždi, troaka- rom. Troakar se ubada u sredinu lijeve slabinske udubine, a dobro je kroz troakar uliti u burag sredstvo za sprječavanje vrenja (tympan).

Ako se radi o pjenušavom nadmu, treba odmah sondiranjem dati sredstva koja razaraju pjenu i sprječavaju rad mikrobne populacije. Ta sredstva je moguće dati ulijevanjem kroz troakar. Pri troakiranju životinji se ne smije dopustiti da legne.

Nadam se sprječava postupnim prijelazom na pašu ili zelenu krmu uz izbjegavanje hranidbe pokislom ili rosnom travom, ili leguminozama. Prije izgona na pašu, kravama treba dati solidan obrok sijena ili slame. Dobro je da životinja na paši ima slobodan pristup sijenu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.