Upotreba zeolita u svinjogojstvu

1480

Prirodni zeoliti cija je djelatna tvar klinoptilolit imaju veliki kapacitet ionske izmjene za ione kao što su NH₄ (amonijak), NO₃, željezo i kambij, što omogućava njihovu veliku primjenu u pročišćavanju voda i otpadnih tvari.

Bolja konverzija hrane za 8,6 do 12,3 % posljedica je povećanja količine nemasnog mesa kod svinja koje su dobivale u smjesi ANIVITAL – SPS. Neugodni mirisi u tovilištima potječu od NH₃, H2S, amina, merkaptana, indola i skatola.

Zbog sposobnosti ionske izmjene Aromavital – SPS djeluje kao molekularno sito apsorbirajući neugodne mirise, što je vidljivo iz nižeg sadržaja NH₃ u zraku tovilišta. Najčešće se primjenjuje po prostirci ili podovima u nastambama za svinje u kolicini od 3 do 5 kg/m² svakih 14 dana.

U cilju poboljšanja mikroklimata u uzgoju prasadi se može upotrijebiti zeolitsko kamenje (ambizel) u vrećama iznad boksova za svinje. Time se može smanjiti za 30 % amonijaka i za 25 % ugljičnog dioksida u zraku uzgajališta za prasad. U tovilištima se za upijanje neugodnih mirisa mogu također upotrijebiti prirodni zeoliti u vrećama u usitnjenom stanju ili u obliku kamenja u količini 15 – 20 kg.

Zeoliti selektivno vežu na sebe mikotoksine (proizvode plijesni) i na taj način ih inaktiviraju i sprječavaju deponiranje mikotoksina u tkivima životinja (meso, unutarnji organi) te sprječavaju njihov prijenos u ljudski organizam. Na kraju, mikotoksini koji su se vezali na zeolit, fecesom se izbacuju iz organizma životinje.

Selektivnu sposobnost vezanja mikotoksina imaju pripravci (adsorbenti) na bazi zeolita:

  • ANIVITAL – SPS
  • MONTANIT
  • MINAZEL PLUS

Mineralni adsorbenti se mogu lako dodavati u stočnu hranu i nerazgradivi su u probavnom traktu životinje. Uz to što im je niska cijena mogu poslužiti kao i preventivi i terapeuti na proljev svinja. Utječu i na smanjivanje upotrebe antibiotika i troškova liječenja.

Pripravaka prirodnih zeolita koji se dodaju u hranu ima više: anivital – SPS (Hrvatska), pigozen 801 (Madarska), minazel plus (Srbija). Po podu se mogu posipati aromavital – SPS (Hrvatska), montanit 2000 (Slovenija), ambizel (Srbija).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.