Držanje tovnih svinja na dubokoj prostirci

1844

Sustav držanja svinja na dubokoj prostirci može se primijeniti za sve kategorije svinja.

Ovo je jedan od načina na koji se može proizvesti kvalitetniji svinjski gnoj i spriječiti onečišćavanje okoliša s gnojovkom i proizvodima njezine fermentacije. Za čišcenje nastambe koriste se uglavnom prednji utovarivači ili kranjski utovarivači. Pogodniji su prednji utovarivači jer zahtijevaju manje manevarskog prostora i potrebno je predvidjeti minimalno 3 m širine boksova (Kralik i sur., 2007). U ovom načinu držanja svinja boksovi se ne čiste do kraja tova, nego se svakodnevno nastiru novim slojem prostirke, pa njezina visina na kraju turnusa može iznositi i više od 1 m.

Svinje mokre i balegaju u slamu, a ona veže mokraću i neugodne mirise tovilišta. Za suhu i udobno ležište potrebno je osigurati:

– smještajni prostor po tovljeniku od 0,6 m2 u predtovu i 1,5 m2 u završnom dijelu tova,
– 0,8 kg slame dnevno po tovljeniku u prvom dijelu tova i 1,5 kg po tovljeniku u drugom dijelu tova,
– pod i zona zida koja je u doticaju sa steljom (od 70 do 100 cm) moraju biti posebno obrađeni i vodonepropusni.

Najčešće se, posebno u našim uvjetima, kao stelja koristi pšenična slama, zatim piljevina, dok se ostali materijali rjeđe koriste. Ukoliko se kao stelja koristi piljevina ili strugotina, tada je nastiranje rjeđe, jer se stelja nakon određenog vremena pomiješa i nije potrebno svakodnevno dodavati stelju. Duboka stelja, kao podloga za držanje tovnih svinja, u znatnoj mjeri apsorbira štetne plinove i vlagu iz izmeta i mokraće te na taj način izravno utječe na povoljne mikroklimatske i zoohigijenske uvjete u objektu u odnosu na klasična tovilišta. Uz ispunjavanje navedenih uvjeta veličina skupine u predtovu može biti do 60 grla, a u drugom dijelu tova do 40 grla u jednom boksu.

Zadovoljavajuća mikroklima u tovilištu može se postići ako je visina prostora iznad razine prostirke najmanje 2,5 m. Ova visina dovoljna je za osiguranje dovoljnih količina zraka bez potrebe ugrađivanja ventilatora u tovilište.

Prostor u tovilištu s dubokom prostirkom podijeljen je na dva dijela: povišeni dio je hranilište s punim podom i hranilicama za hranidbu svinja, a niži je dio ležište za odmor svinja. To ležište je povezano hranilištem s četiri stube, gdje je svaka visine od 20 cm.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.