Povećanje broja živorođene prasadi

54

PigChamp je 2019. izvijestio da je prosječan ukupan broj prasadi po leglu bio 14,88 po krmači. Međutim, od toga je prosječno 1,13 prasadi po leglu bilo mrtvorođeno, a mumificiranih je plodova bilo 0,38 po leglu. To predstavlja veliku priliku za unaprjeđenje rada farme.

Sprječavanje prasenja mrtvorođene prasadi predstavlja ogromnu priliku za farmere. Riječ je o prasadi koja je donesena do termina, ali neposredno prije ili tijekom prasenja došlo je do komplikacija. Kad procjenjujemo velik broj mrtvorođene prasadi na farmi, ovo je nekoliko stvari koje prvo razmatramo: uzročnike zaraza kao što su RRSS (Reproduktivni i respiratorni sindrom svinja) ili leptospiroza, visoke razine mikotoksina u hrani, osobito zearalenona, okolišne čimbenike kao što je trovanje ugljičnim monoksidom koji se ispušta iz obližnjeg stroja za visokotlačno pranje.

Nakon što isključimo vanjske čimbenike, možemo se usredotočiti na različite tehnike upravljanja za smanjenje broja mrtvorođene prasadi. Važno je naučiti što više možemo promatranjem mrtvorođene prasadi. Na primjer, imaju li svinje žuto-smeđe mrlje? Riječ je o mrljama od mekonija do kojih dolazi kad prase prazni crijeva tijekom prasenja. To služi kao pokazatelj da je prase imalo zahtjevno prasenje. Prasad s mrljama od mekonija smatramo prilikom za osoblje farme koje radi na prasenju.

Možda je prase bilo zaglavljeno u porođajnom kanalu, možda je krenuo porod na zadak i bila je nužna korekcija. Možda je krmači ponestalo energije pred kraj prasenja i nije mogla istisnuti prase. Vaš veterinar također može izvršiti nekropsiju prasadi kako bi utvrdio razlog uginuća. Iskoristite to kako biste vidjeli plutaju li pluća mrtvorođene prasadi ili tonu. Ako pluća plutaju, prase je doista udahnulo zrak, što znači da je rođeno slabo ili ga je krmača zgnječila; ako pluća potonu, prase nije ni imalo priliku disati.

Ako u prosjeku imate više od jednog mrtvorođenog praseta po leglu, postavite za cilj smanjenje broja mrtvorođene prasadi na farmi. Počnite brojanjem prasadi s mrljama od mekonija tijekom nekoliko dana prasenja. Koristite taj broj (kao postotak ukupnog broja mrtvorođene prasadi) kao polaznu vrijednost za smanjenje broja mrtvorođene prasadi. Zapamtite da bi vaši ciljevi trebali biti: specifični, mjerljivi, dostižni, relevantni i vremenski ograničeni. Postavite realan cilj koji je moguće postići umjesto nerealnih ciljeva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.