Prednosti i nedostatci proizvodnje nekastriranih muških svinja (nerasta)

113

Obustava kastracije i proizvodnja svinjetine podrijetlom od nekastriranih mužjaka ima niz prednosti u pogledu dobrobiti (nema bolova izazvanih kastracijom), ekonomike (npr. bolja konverzija hrane i prirast mesa, nema troškova rada i gubitaka vezanih na kastraciju) i očuvanja okoliša (npr. za 15-20% niža ekskrecija dušika u odnosu na kastrate).

Procjenjuje se da izostanak kastracije povećava prirast za 13%, prirast mesa za 20%, iskorištavanje hrane za 14%, a smanjuje utrošak hrane za 9,5%, što u konačnici rezultira smanjenim proizvodnim troškovima i većom dobiti u odnosu na standardnu proizvodnju kastrata. Primjerice, vrijednost bolje konverzije procijenjena je na 7,11 € po svinji. Zbog bržeg rasta, veće retencije dušika i efikasnijeg iskorištavanje hrane cjelovitih mužjaka tov nerasta je i ekološki održiviji uslijed reduciranih troškova energije i hrane, smanjene produkcije stajskog gnoja te u konačnici niže emisije stakleničkih plinova.

Nedostatci u proizvodnji nekastriranih muških svinja uglavnom se povezuju uz veću aktivnost i agresivnost nerasta i pojavu seksualno motiviranog ponašanja koji mogu uzrokovati češće probleme s ozljedama (npr. ekstremiteta i papaka, ozljede penisa, itd) i dobrobiti (npr. kod životinja koje uznemiruju dominantniji pripadnici boksa). K tome treba pridodati i više problema vezanih uz kvalitetu mesa i masti nekastriranih muških svinja koji dovode do toga da je meso nerasta često tvrđe a mast nezasićenija i mekša u usporedbi sa ostalim spolnim kategorijama, što negativno utječe na meso namijenjeno za potrošnju u svježem obliku ili (još uočljivije) umanjuju preradbenu sposobnost takvog mesa, posebno u slučaju suhomesnatih proizvoda.

Konačno, budući da je kastracija prvenstveno namijenjena sprječavanju pojave nerastovskog svojstva, proizvodnja nerasta ima za posljedicu mogućnost njegove ponovne pojave uslijed nakupljanje visokih razina testikularnih steroida, prvenstveno androstenona, te skatola i drugih indola u adipoznom (masnom) tkivu nerasta s približavanjem spolne zrelosti. To može uzrokovati dodatne troškove vezane uz otkrivanje nerastovskog svojstva na liniji klanja i preradu takvog mesa u proizvode niže vrijednosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.