Evidencija o prirodnom pripustu goveda

774

Uzgajivač/posjednik bika u prirodnom pripustu sukladno Zakonu o uzgoju domaćih životinja (NN115/2018) treba voditi evidenciju o prirodnom pripustu i upisati podatke u Registar reprodukcijskog materijala, koji se nalazi u web aplikaciji za posjednike (https://stoka.hpa.hr/eposjednik/).

Primjeri obrazaca evidencije o prirodnom pripustu mogu se pronaći na web stranici HAPIH-a (https://www.hapih.hr/cs/obrasci/govedarstvo/) ili zatražiti u područnim uredima CS HAPIH-a. Evidencije sadržavaju sljedeće podatke:
– ime, prezime, adresa i OIB vlasnika / uzgajivača rasplodnjaka
– vrsta i pasmina rasplodnjaka
– brojčana oznaka i ime rasplodnjaka
– datum pripusta
– brojčana oznaka i ime plotkinje
– pasmina plotkinje
– datum rođenja plotkinje
– brojčana oznaka, ime i pasmina oca plotkinje
– redni broj pripusta
– ime, prezime, adresa i OIB vlasnika / uzgajivača plotkinje.

U slučaju ako se u stadu istovremeno drži više bikova potrebno je voditi dodatnu evidenciju iz koje je vidljivo razdoblje u kojem se bikovi drže u stadu i s kojim plotkinjama. Nadalje, ako na gospodarstvu postoji više posjednika (IKG-ova) onda je potrebno voditi odvojene evidencije prema IKG-u. U slučaju korištenja bika iz drugog gospodarstva (JIBG) potrebno je u JRDŽ-u napraviti premještanje (migraciju) bika na JIBG s kravama, uz poštivanje propisanih veterinarskih uvjeta.

Posjednik bika također može registrirati novi IKG na JIBG-u posjednika krava i zatim izvrši migraciju na taj IKG. Posjednik ili posjednici (ako ih je više) također trebaju voditi evidenciju o prirodnom pripustu goveda. Sličan postupak se provodi u slučaju ako krave migriraju na gospodarstvo koje drži bika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.