Iskorištenje prirodnih matičnjaka

2780

Doba rojenja nije moguće fiksirati jer ono varira ne samo prema našim klimatskim prilikama i pašama nego je ono na istom području pojedinih godina ranije ili kasnije.

Zato svaki pčelar, poznavajući svoje prilike, ako mu ne odgovara čekanje da dobije iz zajednica koje se spremaju na rojenje prirodne matičnjake, može skratiti to vrijeme. Treba samo da neku jaku zajednicu ne proširuje, već da joj plodište suzi, leto smanji, a umjesto njezina 2—3 okvira s otvorenim leglom da joj u plodište umetne okvire sa zatvorenim leglom iz druge zajednice. Osim toga, takvu pojačanu zajednicu treba da prihranjuje na najpogodniji mu način.

Četiri do pet dana po izlasku roja prvaka naći će u toj košnici desetak a ponekad i više dobrih matičnjaka. Ako mu matičnjaci trebaju za pravljenje umjetnih rojeva, neka to izvede kako je u ovoj knjizi na drugom mjestu objašnjeno. Ako treba sparene matice za izmjenu svojih loših matica, može napraviti male nukleuse s onakvim okvirima kakvima pčelari. Za tu svrhu pože iskoristiti obično medište (ili polumedište) koje se pregradi na tri dijela. Svaki odjeljak treba da ima malo leto na posebnoj strani. U svaki odjeljak bliže letu stavlja se jedan okvir peluda, zatim do njega okvir iz iste zajednice sa nešto zatvorenog legla sa svim pčelama što su na njemu i, što je glavno, na tom okviru treba da je po jedan zatvoreni matičnjak. Kraj istog okvira stavi se jedan okvir s otvorenim i zatvorenim medom.

To je najekonomičniji tip oplodnjaka nastavljača jer se njegovo plodište inače u sezoni iskorišćuje kao medište. Da se na njemu ne moraju bušiti posebna leta, praktično je na obodu poklopca, koji mu služi za podnjaču, izrezati komadić letvice i čavlićem ga pribiti tako da se leto može otvarati i zatvarati.

Tako napunjeni nastavak s oplodnjacima treba staviti na spomenuti poklopac iznad neke zajednice, tako da dobiva toplinu odozdo. Svi se odjeljci pokriju zajedničkim poklopcem, a ovaj krovom. Kad se nakon 10—14 dana mlade matice spare i otpočnu leženjem, mogu se upotrijebiti po želji, a i njihove male zajednice pripojiti nekoj zajednici.

Koji pčelar pčelari polumedišnim okvirima poput Dadantovih ili Farrarovih, može prirediti potrebne pregrade poput Rauchfusovih i tako doći do oplođenih matica još jednostavnije. I pčelareći pološkama pčelar može pregraditi prostor košnice za 3—4 okvira i na njemu formirati nukleus na opisani način.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.