Pčelinja uš, opasan nametnik pčela

2174

To je sitna muha, smeđecrvenkaste boje, ovalnog oblika, duga 1,5 mm, a široka oko 1 mm, bez krila, sa tri para nogu.

Živi na pčelama, a ponajviše na matici. U nas je veoma raširena. Utvrđeno je nekoliko vrsta ovih ušiju. Ženka nosi jaja (duga oko 0,8 mm) na poklopce meda i legla, a i na druga mjesta na saću. Zimi ne nosi jaja. Iz jajeta se razvija ličinka koja može narasti do 2,2 mm. Ličinke na letvici okvira i na poklopcima legla brzo ugibaju, a one pod mednim poklopcima ostaju žive i tu prave hodnike koji se mogu vidjeti prostim okom. Na jednom proširenom mjestu hodnika ličinka se zakukulji.

Cijeli razvoj uši traje oko 65 dana. Mlada uš popne se odmah na pčelu. Ne uspije li joj to za 6 sati, ugine. Najčešće borave uši na prsima matice gdje ih možemo naći i nekoliko desetaka,pa i preko stotine. Uš se hrani ostacima hrane iz usta pčele. Iako ne siše krv, ipak je njezina nazočnost na matici štetna jer je uznemiruje, a matica pri jačem napadu slabije nosi jaja. Uši se dobro kreću i razmjerno brzo prelaze s jedne pčele na drugu.

Za uništavanje ušiju na pčelama preporučuju se razna sredstva. Najbolje je sredstvo fenotijazin. Liječenje se obavlja naveče, kad su sve pčele u košnici. Tri grama fenotijazina zamota se u novinski papir i stavi u dimilicu s užarenim drvenim ugljenom i odmah zatvori. Ta je količina dovoljna za liječenje dviju pčelinjih zajednica. Dim se pušta u košnicu kroz leto pola minute (oko 30 udaraca dima). Zatim se isto učini i kod druge košnice. Korisno je postupak odmah ponoviti kod obiju košnica u manjem opsegu (20 udaraca dima). Sredstvo najbolje djeluje na nižim temperaturama (10 do 12 °C), dok na višima djeluje slabije.

Druga sredstva djeluju mnogo slabije. Timol se (60 do 100 g) stavlja u košnicu u vrećici od prozračnog tankog platna i drži 3 sata. Uši padaju s pčela na podnicu gdje se skupe i unište. Ista vrećica s timolom može se upotrijebiti za nekoliko desetaka kašnica. Parama kamfora i naftalina možemo omamiti uši. Naveče stavimo na podnicu papir i na nj se stavi 5 do 10 g kamfora ili 10 do 20 g naftalina. Rano ujutro izvadit ćemo papir zajedno s omamljenim ušima i spaliti ga. Naftalin u stanovitoj mjeri škodi i pčelama. Probitačno je redovito izmjenjivati staro saće u košnici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.