Mješinasto ili vrećasto leglo

2677

Mješinasto ili vrećasto leglo zarazna je bolest poklopljenog legla uzrokovana virusom. Blage je naravi, a u nas se rijetko javlja.

Uzročnik (virus) sačuva svoju zaraznu moć na sobnoj temperaturi (15 do 20 °C) 10 do 11 mjeseci. Prema višoj temperaturi virus je slabo otporan, te ugiba za 10 min, u vodi na temperaturi od 59 °C, a u medu na 70 do 73 °C. U vodi ugrijanoj na 80 °C ugiba odmah. Sunčane zrake ubijaju ga za 4 do 6 sati.

Ličinke se zaraze zaraženom hranom. Iz jedne košnice u drugu bolest najčešće prenosi sam pčelar. No kao prenosioci dolaze u obzir i pčele radilice (zalijetanje, grabež), a i matica. Bolest napada radiličko i trutovsko leglo. Ličinka ugiba tek kad se ispružila ili kad se pretvara u kukuljicu, dakle kad je stanica u kojoj se nalazi već poklopljena. Poklopci tih stanica obično su malo uleknuti, a na njima opažamo i tamnije mrlje.

Često nalazimo i rupice koje su progrizle pčele nastojeći da uklone propalo leglo. Tijelo zaražene ličinke poprima najprije svijetložućkastu boju i postaje mlohavo. Zatim ličinka postaje smeđa, i to postepeno od njezina prednjeg kraja prema stražnjem. Glava je uvijek obojena tamnije od ostalog tijela. Na stražnjem kraju nastaje prozirna vreća koja je u početku napunjena prozirnom tekućinom. Unutrašnji organi ličinke pretvaraju se u tekuć i zrnat sadržaj, a kožica ličinke ostaje sačuvana. Izvučemo li ovakvu uginulu ličinku iz stanice, čini se kao da se taj sadržaj nalazi u nekoj mješinici ili vrećici, pa odatle i ime bolesti.

Takva mlohava ličinka prione za stijenku stanice na kojoj leži. Propala ličinka sve se više suši, i poprima tamniju smeđu boju. Glava je nešto podignuta, pa ličinka ima oblik sličan gondoli. Ne odaje nikakav naročit miris. Bolest se u košnici lagano širi, a može i sama od sebe prestati. Rijetko propada cijela pčelinja zajednica. Bolest je blage naravi i lako se suzbija. Jaka pčelinja zajednica može sama od sebe ozdraviti. Zajednicama u kojima je uginuo samo mali broj ličinki dovoljno je osigurati dobru njegu (prema potrebi prihraniti, suziti plodište, utopliti košnicu).

Saće u kojem ima velik broj uginulih ličinki treba iz košnice izvaditi i spaliti. Preporučuje se da se pčelinjoj zajednici da 1 g kloramfenikola u 2 litre šećerne otopine. Košnice u kojima je bila bolesna zajednica raskužit ćemo (najbolje plamenom benzinske svjetiljke), a med koji želimo upotrijebiti za prehranu pčela treba prokuhati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.