Pelletov način izrojavanja

811

Po Pelletovu načinu umjetnim izrojavanjem ne okrnji se snaga osnovne pčelinje zajednice jer se od nje ne uzimaju ni pčele ni leglo za novi roj nego samo med. Osim toga, ne postoji nikakav rizik pravljenjem roja na taj način.

Ovdje ćemo ga opisati:

Kad je zajednica dovoljno razvijena, premjesti se okvir s maticom u prazan nastavak na podnjaču na starom mjestu. Ostali prostor ispuni se praznim izgrađenim saćem. Iznad tog plodišta stavi se matična rešetka, zatim nastavak s praznim saćem, a na njega staro plodište s cijelim sadržajem, uz dodatak jednog okvira koji nedostaje. Na tom gornjem plodištu otvori se leto. Nakon 24 sata umetne se u gornje plodište zatvoreni matičnjak u jedan središnji okvir u kojem ima zatvorenog legla. Kad se matica izleže, može kroz to gornje leto izaći na oplodnju.

Kad se matica oplodi, otpočet će leženjem u tom gornjem plodištu, a stara matica u donjem plodištu nije ni prekinula leženje. Za tri tjedna izleći će se u gornjem plodištu sve leglo koje potječe od stare matice. Novonastalo leglo od mlade matice bit će nov dodatak snazi zajednice. Kad bude većina okvira u gornjem plodištu zaležena, može se ono prenijeti na novo mjesto jer je u njemu kompletan roj. Većina pčela, koja potječe od stare matice, povratit će se na staro mjesto, tako da snaga osnovne zajeđnice neće biti okrnjena. Ako je npr. u gornje plodište stavljen matičnjak 21. V, može se ono već 14. VII sa sedam okvira legla odnijeti na novo mjesto.

Navedenim postupkom ujedno je uklonjeno rojenje, jer je stara matica u donjem plodištu dobila dovoljno prostora za leženje. Budući da se roj pravi tek onda kad se u njemu nalaze pčele, leglo i matica, to nema nikakva rizika. Prinos meda osnovne zajednice nije smanjen iako je broj zajednica povećan za l00%. U povoljnim prilikama može se postupak ponoviti, pogotovo ako se prvi put izvede ranije.

Ukoliko rojevi nisu poželjni, mogu se za jesenju pašu pripojiti osnovnim zajednicama, i pri tom se ostavi mlada matica. U tom. slučaju i prinos će se znatno povećati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.