Hranidba i izlov slatkovodnih riba

1249

Hranidba slatkovodnih riba može biti ciklična i stalna ili kontinuirana. Od cikličnih metoda najraširenija je ručna hranidba. Ova metoda se uglavnom koristi u ekstenzivnom ili poluintenzivnom načinu uzgoja.

sarani

Prednost ručnog hranjenja je neposredan kontakt uzgajivača sa ribom, odnosno mogućnost nadzora prijema hrane. Također se za hranjenje salmonidnih vrsta na ribogojilištima koriste i poluautomatske ili automatske hranilice (stalna hranidba), koje rade na različitim principima. Prednost ovakvog načina hranjenja je mogućnost reguliranja točne dnevne količine hrane. Veličina riblje hrane kojom se hrani riba zavisi od težine ribe, a broj obroka ishrane zavisi od temperature vode i apetita ribe.

Izlov konzumne ribe iz betonskih bazena vrši se skupljanjem ribe uz pomoć metalnih rešetki, kojima se riba sabija u manji prostor bazena, pazeći da ne dođe do oštećenja ribe. Nakon toga se uz pomoć sakova, predviđenih za konzumnu ribu, riba ručno vadi iz bazena, važe i prenosi u cisterne sa vodom i kisikom, instaliranim na kamionu za transport ribe.

Izlov konzumne ribe iz kaveza se vrši na sličan način. Ručnim zatezanjem dijelova mreže riba se sabija u jedan dio mreže od kaveza. Uz pomoć sakova riba se ručno vadi iz kaveza, važe i prenosi u plastičnim kofama u cisterne sa vodom i kisikom, instaliranim na kamionu za transport ribe.

Ako su objekti za preradu ribe locirani u blizini kaveza za uzgoj ribe onda se riba izvlači iz kaveza uz pomoć vakuum pumpe. Nakon vađenja ribe iz kaveza uz pomoć pumpe za izvlačenje ribe, riba se putem cjevovoda i pokretnog sistema izvaga i prenosi do mjesta istovara, odnosno prostorije za prijem ribe u pogonu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.