Suzbijanje vodenog bilja u ribnjacima

2158

U ribnjacima su prisutne sve tri skupine makrofita: nadvodno bilje, bilje koje pliva na površini s lišćem na površini vode (emerzno bilje) i podvodno bilje (subemerzno bilje).

Nadvodno biljke ukorijenjene u dnu, a stabljika im je iznad površine vode. Naseljavaju samo usko obalno područje i sprječavaju eroziju nasipa. Glavne vrste su trska ,rogoz i šaš.

Emerzno bilje su vodene biljke s relativno velikim kožastim lišćem, obično okrugla ili ovalna oblika koje pliva na površini vode (lopoč, lokvanj). Korijenje tih biljaka visi u vodenom stupcu, ili je pričvršćeno u mulju. Ovo bilje u ribnjaku nije poželjno jer zasjenjuje vodu i oduzima iz vode i tla hranjive tvari, te tako sprječava razvoj fitoplanktona i zooplanktona. Te biljke također stvaraju velike naslage organskih tvari koje pri razgradnji pogoršavaju režim plinova u vodi. Ipak umjeren razvoj bilja iz rodova Potamogeton, Myriophyllum, Rannunculus i sl. do najviše 30% površine ribnjaka smatra se korisnim. Te biljke ili njihov detritus osnovna su hrana za raznovrsnu fitofilnu faunu, a ujedno su značajni producenti kisika.

Podvodno bilje korijenjem je pričvršćeno za dno, a cijela je stabljika ispod površine vode. Bujno se razvija u plitkim stajaćim vodama.

Vodena flora ima i pozitivnu, i negativnu ulogu. Pozitivna se uloga očituje pri obogaćivanju kisikom (fotosinteza), održavanju kemizma vode, a makrofite su stanište brojnim organizimima koji služe kao riblja hrana. Negativna je uloga u tome što se pri velikom zaraštaju smanjuje količina kisika što negativno utječe na iskorištavanje dodatne hrane, a to pogoduje razvoju ribljih bolesti i uzrokuje pomor riba. Gusta vegetacija ograničava plivanje riba i iskorištavanje prirodne hrane, a noću troši kisik. To upozorava na važnost suzbijanja prekomjernog razvoja vodenog bilja u šaranskim ribnjacima.

Prekomjerna količina takvog bilja uklanja se kosidbom ili uporabom herbicida.

U ribnjacima se za suzbijanje bilja mogu koristiti kemijski preparati koji ne ugrožavaju zdravlje riba i zooplanktonske organizme kojima se ribe hrane. Prihvatljivije je mehaničko uklanjanje, koje osim kosidbe podrazumijeva i njegovo uklanjanje iz ribnjaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.