Kavezi za uzgoj lubina i komarče

1236

Ribe u intenzivnom uzgoju zatočene su u ograničenom volumenu, gdje uzgajivač nastoji stvoriti najbolje uvjete za njihov rast i razvoj. U tehnologiji kaveznog uzgoja uzgoj se obavlja pomoću uzgojnih naprava koje ograđuju volumen.

Kavez može ograditi uzgojni volumen u potpunosti (uronjeni kavezi), ali češće ga ograđuju s pet strana dok je površina mora neograđena jer sam po sebi predstavlja prirodnu barijeru za uzgajane organizme (površinski kavezi). U kaveznom uzgoju kavez može imati šire i uže značenje. U širem smislu „kavez“ obuhvaća konstrukciju koja podržava sam mrežni kavez i mrežni kavez zajedno, što predstavlja jednu uzgojnu jedinicu. U užem smislu kavez podrazumijeva sam mrežni ili npr. žičani kavez pričvršćen na konstrukciju koja podržava položaj u vodenom stupcu i uvelike određuje sam oblik uzgojnog kaveza.

Platforma (uzgonska jedinica) na koju je pričvršćen mrežni kavez može biti izrađena od različitih materijala. Za manja uzgajališta najčešće je u upotrebi metalna konstrukcija od čeličnih pocinčanih cijevi ili od cijevi od nehrđajućeg čelika, koja je pokrivena hodnom stazom od drva. Na metalne platforme pričvršćeni su uzgonski plovci koju podržavaju platformu na površini. Za veća uzgajališta platforme su najčešće izrađene od polietilenskih cijevi visoke gustoće koje ujedno predstavljaju i uzgonsko tijelo.

U traženju novih tehnologija za postavljanje uzgajališta na otvorenom moru osmišljena su različita rješenja koja predviđaju i mogućnost potapanja kaveza ispod površine za vrijeme vremenskih nepogoda.

Sam kavez, pomoću kojeg je uzgajana riba fizički ograđena od okoliša, može biti izrađen od čvrste rešetke (metal, bambus, polimeri) ili od fleksibilne rešetke koja je najčešće izrađena od mrežnog tega. Mrežni teg može biti žičani ili najčešće končani (od organskih polimera). Najčešći materijali koji se koriste za izradu mrežnog tega jesu poliamid, poliester i polietilen. U posljednje se vrijeme u izradu kaveza uključuje i polietilen ultravisoke gustoće (koji se prodaje pod imenom „Dyneema“). Taj je materijal do deset puta skuplji od klasičnog poliamida, ali je za teg jednake prekidne čvrstoće potrebno četiri puta manje materijala. Dobrim dimenzioniranjem karakteristika mrežnog tega može se izraditi dva do tri puta skuplji kavez za koji su troškovi održavanja (ronjenje, popravci, bijeg ribe) jednako toliko jeftiniji.

Mrežni teg od kojeg se izrađuju kavezi može biti upleten pomoću čvorova ili češće beščvorno. Beščvornu je mrežu lakše održavati, a osim toga manje oštećuje uzgajanu ribu. Beščvorne mreže imaju prednost i zbog postojanosti veličine i forme oka mreže, a korištenje heksagonalnog beščvornog oka može dodatno pridonijeti boljoj izmjeni vode.

Veličina oka mrežnog tega u kaveznom uzgoju mjeri se od čvora do čvora na jednom oku mrežnog tega. Za precizniju procjenu može se izmjeriti više oka te izračunati prosječna veličina oka mrežnog tega. Najčešće se veličina oka utvrđuje u nabavi same mreže od koje se kasnije izrađuje kavez.

Za nasad mlađi komarče i lubina (+3 g) najčešće se koristi teg veličine oka 8 mm. Za mlađ manju od 3 grama kraće se vrijeme koristi mrežni teg oka 6 mm. Kasnije, ovisno o strateškom rasporedu raspolaganja uzgojnim volumenima, mogu se koristiti mrežni tegovi čija veličina oka može doseći i 24 mm.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.