Enzootska leukoza goveda

2781

Enzootska goveđa leukoza je kronična zarazna bolest goveda virusne etiologije.

Ovi virusi su osjetljivi na zagrijavanje i pasterizaciju. Izvori infekcije za goveda su goveda koja imaju jasno izražene kliničke znakove a zatim okolina zaprljana krvlju, mlijekom, plodnim vodama, sjemenom, fecesom i mokraćom porijeklom od inficiranih životinja.

Širenju bolesti kontaktom sa jedne životinje na drugu može pomoći i čovjek različitim zahvatima, markiranja, transfuzije, kastracije itd. Neke pasmine goveda su osjetljivije i lakše obole od ove bolesti.

Nakon inkubacijskog perioda koji je rijetko kraći od godinu dana zapazi se slabost i mršavost, smanjena mliječnost i otok limfnih žlijezda. Zbog povećanja limfnih žlijezda a ovisno o njihovoj lokalizaciji može se javiti otežano disanje, zatim kašalj, kronični nadam, začep ili djelimična ukočenost zadnjih nogu. Na opip limfne žlijezde su tvrde, bezbolne i pomične.

Često se primijete promjene na očima, jednostrana ili obostrana buljavost, a zbog promjena na genitalijama javljaju se poteškoće pri porodu. Rijetke su promjene na koži, ali se nekad vide slične ožaricama.

Bolest se ne liječi, a u profilaksi se preporučuje rano otkrivanje inficiranih grla testiranjem krvi, uvođenje novih goveda samo iz nužde i uz predhodno laboratorijsko ispitivanje, i to više puta, te zaštita goveda od insekata koji sišu krv.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.