Dizenterija svinja

5180

Dizenterija svinja (krvavi proljev) može se pojaviti u svih kategorija svinja. Uzročnik je mikroorganizam, a izvori bolesti su balega, zagađena hrana i voda te kliconoše.

Bolest se u uzgoju širi brzo putem balege kroz usta prasadi, a pogoduje joj nakup i uvođenje bolesnih svinja u uzgoj, neadekvatan transport, nagla promjena hrane i pokvarena hrana. Prasad ima povišenu temperaturu, pojavljuje se proljev čokoladne boje s primjesama sluzi, povraćanje, mršavljenje, gubitak apetita, jaka žeđ i neraspoloženost.

Bolest traje više tjedana, a značajna je zbog šteta nastalih zbog mršavljenja, većeg utroška hrane i troškova liječenja. Uginuća nisu česta, no često oboli sva prasad. Preventiva: izdvajati bolesnu prasad, dezinficirati staju i koristiti dezinfekcijske barijere te izbjegavati nepotrebne ulaske stranih osoba u staju. E. coli infekcija (kolibaciloza prasadi) javlja se prvih dana nakon prasenja (2 do 3 dana), u trećem tjednu života te neposredno (10 do 14 dana) nakon odlučenja.

Uzročnik je mikroorganizam, a izvori bolesti su pod, hranilice, pojilice, balega, kliconoše i druge vrste životinja koje ulaze u svinjac. Bolest se širi putem balege, ulaskom uzročnika kroz usta prasadi, a širenju pogoduju rano odbiće, stres, neuravnotežena prehrana te loši uvjeti držanja prasadi i bređih krmača. Češća je u prasadi nazimica, a obično oboli najbolja prasad u leglu.

Bolest karakteriziraju nagla uginuća mlade prasadi, vodenast proljev u dobi do 3 tjedna, uz sačuvan apetit, grupiranje prasadi i nakostriješenost. U prasadi starije od 3 tjedna ili nakon zalučenja javlja se proljev, nekoordinirano kretanje, zacrvenjela koža, grčevi, naporno disanje, kašalj i drhtanje. U težim slučajevima bolest traje nekoliko sati do 2 do 3 dana, kada nastupa uginuće, ili se bolest produlji na više tjedana. Štete se sastoje od velikoga broja uginuća u sasvim mlade prasadi i zaostajanja kržljavaca u rastu.

Suzbijanje:

Treba održavati higijenu i provoditi dezinfekciju, primjenjivati načelo “svi unutra – svi van”, sprječavati ulazak drugih životinja u uzgoj i pažljivo odlučivati prasad.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.