Uzroci neplodnosti domaćih životinja

1370

Uzroka neplodnosti domaćih životinja ima više koje treba poznavati ne samo zbog liječenja, već i zbog preventive i sprečavanja njenih pojava.

ovce

Mnogo je razloga i zapreka za neplodnost fizičkih, kemijskih i fizioloških već od samog početka pripusta, no daje se opis samo nekih od uzroka kako bi ih upoznao stočar da bi ih mogao otkloniti, a i na vrijeme spriječiti. Po porijeklu plodnost može biti urođena ili stečena. Urođena je genetski uvjetovana najčešće nasljedna, dok je stečena uvjetovana vanjskim faktorima, kao što su: pogreške u prehrani, nedostatak vitamina, kalcija, joda i drugih minerala, davanje hrane prebogate bjelančevinama sa neizbalansiranim obrocima, davanje pokvarene hrane te pogrešno držanje i smještaj.

Nedovoljna je prehrana kad životinja ne dobiva dovoljno uzdržne i produktivne hrane ili kada ne može hranu uzimati i konzumirati. Zimi se može javiti tzv. “gladni” sterilitet zbog nedobivanja dovoljnih količina kvalitetne hrane radi čega izostaje nagon (estrus) i plodnost. Isto tako u vrijeme ljetne suše zbog slabe paše može izostati nagon pogotovo kod starije stoke koja ne može pasti travu radi manjkavih zubi sjekutića dok poslije kiše i dobre paše dobivaju nagon.

Nagon može izostati i uz dovoljno hrane ali koju životinja ne može iskoristiti zbog poremećaja u žvakanju, gutanju, zbog kroničnog nadama, oboljenja probavnog trakta i drugo. Boljom prehranom postiže to da se kod višerodnih životinja okoti veći broj zdrave i težinski ujednačene mladunčadi. Plotkinja mora biti u rasplodnoj kondiciji i ne predebela u tovnoj kondiciji. Debljina koja se postiže prevelikim količinama hrane inaktivira jajnike i izostanak spolnih hormona čija je oskudica direktno vezana na smanjenje cjelokupnog metabolizma u organizmu.

Nedostatak svjetla, nedostatak vitamina osobito E vitamina uzrokom su neplodnosti. Tov zahtijeva tamnije prostore, a plodnost traži svijetli i zračni smještaj. Vitamina E ima najviše u klicama pšenice i ječma, te u lucerki, ribljem brašnu i maslinovom ulju. Kod stalnog nedostatka vitamina E pri prvoj bređosti porod je normalan, drugi već završava s pobačajem, a u trećoj bređosti ako do nje dođe embioni ugibaju, te se resorbiraju.

Nedostatak vitamina izaziva gubitak apetita, javlja se zastoj u rastu, gubi se težinia, slabi otpornost i smanjuje se sposobnost razmnožavanja zbog slabljenja genitalnih funkcija. Kalcij-karbonat (Ca- CO3) važan je čimbenik plodnosti, pa ga mora biti u hrani.

Tako npr. za izgradnju kostura teleta utroši se 3-4 kg kalcijskog karbonata. U nedostatku kalcija dolazi do osteomalacije slabljenja kostiju i do smanjivanja sposobnosti razmnožavanja.

Kalcij je inače važan sastojak mlijeka, te se od ukupnih 65 % minerala u mlijeku na soli kalcija odnosi 79% što se mora kod visokomuznih krava nadomjestiti. U 20 litara dnevne podoje mlijeka odnose se 60 grama kalcija. On se namiruje dobrim livadskim i djetelinskim sijenom i sijenom mahunarki. Jod je isto važan element u stimulaciji plodnosti. Praksa i pokusi u Americi su pokazali da se nedostatkom joda rađalo mnogo kržljavaca i mrtve prasadi, teladi, ždrebadi janjaca i dr. Davanjem majkama jodirane soli za lizanje kotila se normalna i za život sposobna mladunčad.

Na kraju treba kazati da valja naći optimum u ishrani i držanju da bi stoka bila zdrava i plodna sa dovoljno mlijeka. Ne treba pretjerivanjem u dobivanju mlijeka narušiti zdravlje i plodnost, jer se ostaje i bez mladunčadi i plotkinje sa kraćim životopisom i eksploatacijom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.