Završen postupak notifikacije na EU razini za oznaku „Dokazana kvaliteta“ za svježe svinjsko meso te za mlijeko i mliječne proizvode

125

Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za svježe svinjsko meso podnijeli su Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske i Hrvatska poljoprivredna komora dok je zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za mlijeko i mliječne proizvode podnijela Hrvatska poljoprivredna komora. Zakonski propisani postupak uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora i postupak notifikacije na EU razini, koji je završio 29. lipnja 2023. godine te tijekom kojega Europska komisija i druge države članice nisu iskazale primjedbe.

Sada predstoji postupak priznavanja ove dvije oznake od strane Ministarstva poljoprivrede kao i izrada Planova kontrole kao ključnog dokumenta za potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda. Kako bi koristio oznaku, proizvođač mora odabrati delegirano tijelo koje će provesti postupak potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom prije stavljanja na tržište proizvoda. Tek nakon što proizvođač dobije od strane delegiranog tijela Potvrdu o sukladnosti, svoj proizvod može označiti znakom „Dokazana kvaliteta Hrvatska” prilikom stavljanja na tržište. Ministarstvo poljoprivrede ovlašćuje delegirana tijela i provodi nadzor nad radom istih.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu.

Upravo se na ovaj način omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu. U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja, meda. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, odnosno o tome da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen., ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi. Trenutno priznate oznake “Dokazana kvaliteta” odnose se na sektore voća, konzumnih jaja, povrća i mesa peradi, a u postupku notifikacije na EU razini su još dvije specifikacije za juneće meso i med.

Kako bismo dodatno olakšali ulazak proizvođača u nacionalni sustav isti je uspostavljen na način da bude prihvatljiv za mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača.

Sve je više proizvođača uključenih u nacionalni sustav poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ odnosno onih koji su prepoznali značaj i prednost ovog sustava te će im se uskoro pridružiti proizvođači iz ova dva sektora, a potrošači će uskoro moći kupiti svježe svinjsko meso, mlijeko i mliječne proizvode sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“. Popis certificiranih proizvođača u sustavu možete pronaći na poveznici.

Danas, potrošači postaju sve više svjesniji i imaju viša očekivanja u svezi kvalitete hrane koju kupuju, a što predstavlja izazov i za same proizvođače. Također, osim informacija o zemlji podrijetla hrane sve više promišljaju o načinu proizvodnje hrane, o postupcima i načinu uzgoja i držanja odnosno brige prema životinjama. Ovakav nacionalni sustav je upravo garancija da se kupuje domaći proizvod za čiju kvalitetu su zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja te najkraće moguće vrijeme puta od polja i farmi do stola.

Svi detalji o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ nalaze se na poveznici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.