Modrikača ili modra koturnica

3621
Spread the love

Modrikača ili modra koturnica, latinski Clitocybe nuda ili Lepista nuda, jestiva je saprofitska gljiva koju nalazimo u listopadnim i šumama četinjača.

Francuski mikolog Pierre Bulliard opisao ju je pod latinskim nazivom Agaricus nudus 1790. godine. Paul Kummer smjestio ju je u rod Tricholoma, a Mordecai Cubitt Coke u rod Lepiota, iste 1871. godine no znanstvenici još uvijek nisu sigurni u koji je rod zapravo treba svrstati. Domaći je naziv dobila po svojoj modroljubičastoj boji.

Klobuk je glatke površine, doseže od 8 do 20 cm, u početku je konveksan s prema unutra savijenim rubovima, a kako se gljiva razvija postaje ravan, čak i blago konkavan i valovitog ruba. Klobuk mlade gljive je mat ljubičast, a sa zrelošću poprima smeđu boju.

Listići su pričvršćeni na stapci, gusto poredani, široki od 5 do 7 mm, najprije blijedo ljubičasti, kasnije ružičastosmeđi. Stapka je duga od 3 do 10 cm i od 1 do 3 cm široka, zadebljana ili ravna na kraju te s mogućim ostatcima. Boja je u početku blijedo ljubičasta, svjetlija nego u listića, a zrelošću stapka također smeđi. Puna je i vlaknasta, bez prstena. Spore ostavljaju bijeli do svijetlo ružičast otisak. Miris je osebujan i složen. Neke ljude podsjeća na cvjetni, a druge na miris zamrznutog soka od naranče.

Dosta je česta u Europi i Sjevernoj Americi, a sve je češća u Australiji, gdje je unesena. Uzgaja se u Britaniji, Nizozemskoj i Francuskoj pa čak i na Tajvanu. Rastu pojedinačno, raštrkane, u grupama ili klasterima, a znadu činiti i vilina kola. Nalazimo ih u šumama no nađu se i u parkovima i vrtovima. Budući da su saprofiti, rastu na trulom listincu, humusu i drugim organskim ostatcima, u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, ali preferiraju četinjače jer im pašu kiselija tla.

Od elemenata je u modrikačama najviše kalija, a slijedi ga magnezij. Sadrže aminokiseline poput esencijalnih valina, leucina i lizina te neesencijalne kao što su glutaminska kiselina, aspartanska kiselina i alanin. Sadrže i šećer trehalozu koji je jestiv za većinu ljudi. Znanstvena istraživanja još nisu dala jasne pokazatelje o njihovom pozitivnom djelovanju na smanjenje šećera i lipida u krvi. Vrijeme branja je tijekom cijele jeseni, od rujna do studenog, odnosno do mrazova.

Važno je ne konzumirati modrikače sirove jer to može uzrokovati bol u želucu. Također, bolje je brati mlađe primjerke jer stariji mogu sadržavati puno vode. Za ove gljive je karakteristično da su guste i tvrde pa se moraju kuhati. Modrikače se mogu kuhati u gulašima, a kuhane se dobro slažu s kajganom, omletom, porilukom li lukom, crvenim ili bijelim mesom, ribama ili rižom ili se mogu čuvati u octu nakon blanširanja. Mogu se spravljati s dodatkom maslaca ili ulja. Modrikače su gljive blagog i sasvim dobrog okusa.

Mnogi tvrde da one iz uzgoja nisu toliko ukusne koliko one ubrane u prirodi. Nužno je upozoriti kako ni kuhana nije za svakoga jer u nekih osoba izaziva alergijske reakcije.

Postoji više sličnih vrsta unutar roda, ali su i one jestive. To su: busenasta koturnica (L.caespitosa), izvrnuta koturnica (L. flaccida), blijedo ljubičasta koturnica (L. glaucocana) i Rickeova koturnica (L. luscina). Modrikača se lako može zamijeniti s nekom od ljubičastih gljiva iz roda koprenki (Cotinarius). No koprenke će nakon nekoliko sati na papiru ostaviti rđasto smeđi otisak, imaju paučinaste tvorevine koje prekrivaju i tako štite dio listića i osim toga nemaju osebujan miris kao modrikače.

Otrovne među koprenkama su opasne jer se otrov koji bubrezi pročiste umjesto u urinarni trakt izlučuje u krvotok. Mudro je izbjegavati sve koprenke jer mogu uzrokovati oštećenje bubrega.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.