Medvjeđi dlan – vatreni div

176
Spread the love

Ova biljka je u odraslom stadiju dobro uočljiva jer može narasti i do 2 m, no obično je visine od 50 do 180 cm. Uočljiva je i po mirisu sličnome mrkvi s kojom je u srodstvu (spadaju u štitarke).

Njezina je stabljika uspravna, šuplja, žljebasta i čekinjasto dlakava. Lišće je, također, veliko. Može narasti do 50 cm (donji listovi i do 60 cm). Ono ima po 3 – 5 duboko urezana lapa i kao i stabljika je dlakavo. Peteljke gornjih listova su zadebljane. Cvatovi su plosnati, štitasti, sastoje se od 15 – 30 štitaca, a vanjske stapke su obično duže. Boja latica varira od bijele, ružičaste do zelenkaste boje. Medvjeđi dlan ili medvjeđa šapa je tipična kontinentalna biljka.

Raste tamo gdje ima vlage, a nalazimo je po livadama, uz šumske putove, rubove šuma. Rasprostranjena je po cijeloj Europi (osim na Islandu), po sjeverozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, a naturalizirana je u nekim dijelovima SAD-a. Sadrži puno korisnih tvari kao što su vitamin C, karotin, eterična ulja, škrob i šećer, ali prilikom sakupljanja valja biti vrlo oprezan. Može vas opeći!

Njezin sok je fotosenzitivan, a sadrži kemijski spoj furokumarin i stoga ju nikako nije preporučljivo brati golim rukama niti za jakog sunca. Osim toga, iz porodice Umbelliferae neke su od najotrovnijih i najsmrtonosnijih vrsta pa sakupljač mora biti siguran da je to upravo ova biljka. Jestivi su svi njezini dijelovi, a počinje se konzumirati u svibnju, prije cvatnje, kada je mlado, još neotvoreno lišće dobar izvor C vitamina i karotina. Lišće možete sabirati i poslije, tijekom ljeta, pa sve do jeseni i od njega praviti juhu ili varivo s krumpirima ili ga narezati i jesti kao salatu. Peteljke se uvijek sabiru prije cvatnje. Njih je moguće koristiti svježe, kao dodatak u juhama ili ih kiseliti u octu i tako spremiti za zimnicu.

Stabljike se kuhaju cijele, s maslacem i začinima. U Sibiru ih ljudi suše dok ne poprime žutu boju pa ih jedu kao delikatesu. I pupoljci su također jestivi, a mogu se obrađivati na blagoj pari. Mlade izbojke neki rabe kao zamjenu za šećer, a neki ih kuhaju kao šparoge. Mlado korijenje puno škroba i šećera može se konzumirati sirovo ili kuhati. Od njega se nekada naveliko radilo brašno za kruh, naročito u kriznim vremenima, kao što je bio II. svjetski rat. Od korijenja je moguće načiniti i sirup. Stari Slaveni su od sjemenki i listova radili alkoholno piće koje su nazivali „barč“, a Francuzi i dan danas maceriranjem sjemena pridobivaju liker ugodna okusa.

U kozmetici se zdrobljeni korijen, otopljen u vodi, koristi za ispiranje vlasišta, što je vrlo korisno u slučaju prhuti, a čaj od korijena pomoći će kod reumatizma, želučanih bolova, gripe, osim toga prirodni je afrodizijak, abortiv, antiasmatik, diuretik i ekspektorant (olakšava iskašljavanje bronhalnog sekreta). Cvjetovi pomiješani s uljem poslužit će kao repelent protiv komaraca tako što se namažu na kožu. U svakom slučaju korisno je naučiti prepoznati medvjeđi dlan

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.