Islandski lišaj

414

Islandski lišaj kao i svi drugi lišajevi nema razvijene biljne organe. Tijelo mu je posvuda iste građe (steljka), a nema niti pravog tkiva. Lišaj je sastavljen od stanica algi i gljiva koje zajedno žive u simbiozi.

Steljka ovog ljekovitog lišaja duga je od 4 do 12 cm, viličasto ili grmičasto je razdijeljena na 5 do 20 mm široke, listovima slične režnjeve. Režnjevi su iskrivljeni ili žljebasto uvijeni, s gornje strane su smeđi ili maslinasto zeleni s donje strane zeleni ili svijetlo smeđi, često s bijelim pjegama. Cijela steljka je čvrsta i naizgled kožasta.

Najviše ga ima u planinskim predjelima, ali se može naći i u nižim područjima. Raste u gustim šumama, na travnatim padinama, po tlu i na stablima koja često obraste. Raširen je u cijeloj sjevernoj hemisferi.

Sakuplja se cijela biljka koja se očisti od primjesa, suši se na toplom mjestu te usitni. Sadrži cijeli niz ljekovitih tvari. Osušen sadrži 70 posto biljne sluzi, te mnogo gorkih, za lišaj specifičnih kiselina, koje imaju antibiotsko ali i antituberkulozno djelovanje. Jedna od takvih kiselina je ursinska i njezine soli koje sprječavaju rast i razvoj bakterija posebice onih koje uzrokuju tuberkulozu.

Islandski lišaj sadrži i dosta joda, mirisnih tvari te vitamina A, B1 i B 12, kremične kiseline, eteričnog ulja, željeza.

Ljekovito djelovanje:
– najviše se koristi u liječenju respiratornih organa, djelujući protuupalno (opušta, umiruje i relaksira bronhe, rastvara sluz te potiče njeno izbacivanje iz bronha). Primjenjuje se kod prehlada, respiratornog dišnog katara, kašlja, bronhitisa, laringitisa, promuklosti, gingivitisa, porebrice, tuberkuloze, te osoba s oslabljenim imunitetom.
– na sličan način djeluje i na sluznicu želuca i crijeva (njime se liječi gastritis, gastroenteritis, čir na želucu i dvanaesniku, katar želuca i crijeva, proljev, dispepsija želuca i sl.).
– njime se liječe i bolesti jetra, bolesti žuči,
– dijabetes, slabokrvnost,
– bubrežna oboljenja (upala bubrega), bolesti mjehura (katar mjehura),
– zapadna medicina rabi ga kod HIV infekcija,
– akne, za uspjeh liječenja potrebno je tijekom dužeg vremena uzimati redovito po tri šalice čaja dnevno.

Čaj: tri usitnjene jušne žlice islandskog lišaja moče se osam sati u jednoj litri vode. Nakon toga stavi se kuhati na laganu vatru sve dok ne postane sluzav. Tako pripravljen čaj se ohladi i procijedi. Pije se po jedna šalica čaja ujutro i navečer, ostatak tijekom dana u gutljajima.

Čajna mješavina za ublažavanje hripavca: Veoma je dobra mješavina od jednakih dijelova timijana i islandskog lišaja. Puna čajna žličica te mješavine prelije se s četvrt litre kipuće vode, pričeka se približno pet minuta da odstoji te se čaj procijedi. Može se piti po jedna šalica čaja, dva do tri puta dnevno.

Tinktura: 20 g islandskog lišaja moči se tri tjedna u jednom dl 40 postotnog alkohola. Ovako pripremljena tinktura se procijedi, uzima se 10 do 15 kapi tri puta na dan, sa sokom ili vodom protiv povraćanja ili mučnine.

Prašak: dobro osušen i očišćen lišaj samelje se u prah. Koristi se za posipanje raznih rana i kožnih nečistoća.

Kontraindikacije: Ljekovite tvari koje sadrži biljka ne djeluju štetno na organizam. Stoga se ova ljekovita biljka može uzimati bez posljedica u bilo kom obliku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.