Kako do više maslina na maslini

296

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac sabrao je što sve utječe na rodnost masline te savjetuje kako maslinari mogu na to utjecati

Cilj maslinarske proizvodnje je plod, a više je čimbenika koji utječu na rodnost masline i ostanak plodova na stablu do trenutka berbe. Dok se plodovi ne uberu te ekstradjevičansko maslinovo ulje na uskladišti, puno je koraka koji mogu krenuti u krivom smjeru i utjecati na smanjenu rodnost stabla.

Izmjenična rodnost

Izmjenična rodnost masline je pojava kada visoka rodnost jedne godine rezultira smanjenim urodom u idućoj godini. Na alternirajuću rodnost utječu unutarnji (biljni hormoni, opskrbljenost asimilatima, hranivima i vodom) te vanjski (klimatske prilike i agrotehnički zahvati) čimbenici. Maslina je biljna vrsta koja ima izraženu izmjeničnu rodnost, ali je ova karakteristika, osim prethodno navedenih čimbenika, uvjetovana i sortom. Kod sorata izraženije alternirajuće rodnosti moguće je agrotehničkim zahvatima, prvenstveno rezidbom, utjecati na smanjenje izmjenične rodnosti. Starenjem stabala učestalost pojave izmjenične rodnosti je izraženija, zbog toga je potrebno stara stabla maslina obnoviti (regenerirati) kako bismo smanjili njezin negativan utjecaj i imali konstantan urod.

Diferencijacija (razvrstavanje) pupova masline odvija se krajem zime te ukoliko tijekom zime nije stablo masline nakupilo dovoljnu sumu niskih temperatura može doći do smanjene diferencijacije cvatnih pupova, slabije cvatnje i smanjene rodnosti. Ova karakteristika je specifična za svaku sortu i sorte sjevernijih uzgojnih područja trebaju veću sumu niskih zimskih temperatura. O ovome je potrebno voditi računa prilikom sadnje novih sorata u područja na kojima one nisu prethodno bile prisutne.

Sušenje cvjetova

Ako tijekom cvatnje vladaju visoke temperature te puše topli i suhi vjetar, može doći do sušenja cvjetova ili isušivanja njuške tučka. Ako na suhu njušku tučka padne peludno zrnce ne dolazi do njegovog klijanja i oplodnje, a bez oplodnje nema ni pravog ploda masline. Vjetar je vrlo važan čimbenik za oprašivanje i oplodnju masline, jer je maslina anemofilna vrsta, odnosno u najvećoj se mjeri oprašuje vjetrom. Zbog toga blagi povjetarac u fenofazi pune cvatnje povoljno utječe na oprašivanje i oplodnju. Suša nakon cvatnje utječe na slabije zametanje plodova i intenzivnije opadanje tek zametnutih plodova. Zbog toga primjenom navodnjavanja, posebno na mlađim stablima gdje korijenov sustav nije dovoljno razvijen ili na plićim tlima gdje se sloj tla brzo isuši, možemo utjecati na bolju rodnost stabala maslina.

Više u časopisu Maslinar br. 71

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.