Prihrana i zalijevanje petunija

689

Za ljepotu balkona petunije su postale nužne. Imaju dugo i obilno vrijeme cvatnje, bez obzira na to jesu li uobičajene ili viseće (surfinije). Oplemenjivačkim radom dobiveno je bezbroj sorti grmolikog ili padajućeg rasta, u svim mogućim bojama, jednostavnih i ispunjenih cvjetova.

U fazi prve cvatnje prihranjuju se jednom tjedno. Najbolje je koristiti posebno gnojivo za surfinije i petunije. To su kompleksna mineralna gnojiva s većim sadržajem fosfora i kalija i dodatkom željeza i magnezija. Za izrazito bogatu cvatnju možete ih prihranjivati dva puta tjedno gnojivom za cvatnju, a jedanput tjedno u vodu za zalijevanje dodati željezo, kojim se sprečava kloroza – požutjeli listovi, slabija cvatnja i vrlo brzo propadanje. Tijekom vegetacije, osluškujte biljke, one će same svojim rastom i cvatnjom pokazati treba li ih dodatno prihranjivati.

Supstrat mora biti stalno vlažan, ne mokar. Za vrlo vrućih dana biljke na južnim položajima treba zalijevati i 2 do 3 puta na dan. Općenito, učestalost zalijevanja ovisi o veličini cvjetnog lonca i količini supstrata, te broju biljaka.

Cvatnju produljujete ako redovito uklanjate uvele cvjetove. Ako se vaše surfinije i petunije previše otegnu, tako da rastu u dužinu, a u gornjem dijelu ostanu ogoljele, potrebno je oštrim podrezivanjem biljke prikratiti. Odrežite četvrtinu najdužih izbojaka, čime potičete stvaranje novih izbojaka i cvatnju u gornjem dijelu.

Orezivanjem biljke postaju grmolike. Redovito pregledavati zdravstvenu ispravnost, a kemijski tretirati samo po potrebi. Na tržištu postoje gotovi preventivni fungicidni pripravci za zaštitu petunija i surfinija od uzročnika biljnih bolesti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.