Plamenjača vinove loze

2478

Vinova loza je trenutno u fenofazi odvojenih i formiranih grozdića. Povećavanjem temperature i učestalim padalinama sve je veća opasnost od zaraze plamenjačom (Plasmopara viticola).

plamenjaca

Ukratko, ako u ovoj fazi padne više od 10 litara kiše po četvornom metru možemo očekivati primarne infekcije. Zbog brzog porasta i povećanja lisne mase preporučujemo preventivnu zaštitu sistemičnim pripravcima. Između više odličnih i efikasnih pripravaka može poslužiti MIKAL FLASH, kombinirani sistemično- kontaktni pripravak koji osim odličnog djelovanja na plamenjaču suzbija i crnu pjegavost (Phomopsis viticola), a koristimo ga u koncentracijama od 0,3-0,4 % (300-400 g/100 litara vode).

Osim MIKAL FLASH – a, u ovoj i slijedećim fenofazama vinove loze, posebice prije cvatnje i odmah poslije cvatnje odličan izbor za suzbijanje plamenjače predstavljaju pripravci VERITA sa sekundarnim djelovanjem na pepelnicu u koncentraciji od 0,25-0,3 % te ANTRACOL COMBI i MELODY DUO koncentracijama od 0,25 %.

Uz plamenjaču istovremeno obavezno moramo suzbijati i pepelnicu vinove loze (Uncinula necator).. Lipanj i srpanj je doba kada se na listovima uočavaju eventualni deficiti hraniva. Pa ako što uočite, tipa žućenja listova znači da nešto nije u redu. Da nedostaje nekog od hraniva. Ukoliko ste redovito gnojili sukladno preporukama struke i stanja kod vas na terenu, tada je možda došlo do blokade nekog od hraniva.

No, to može prepoznati samo oko stručnjaka. Žućenja tipa ferokloroze, su vrlo česta na alkalnim tlima kakva su nagnuti, voćarsko-vinogradarski tereni primjerice u Baranji. Tipična slika je žućenje listova dok nervatura ostaje zelena. Na kraju dolazi do kompletnog gubljenja klorofila u listu koji više nije u stanju proizvesti hranu potrebitu za ishranu biljke (voćke ili vinove loze). Nadalje, za feroklorozu je tipična slika da se javlja lokalno, odnosno čak može biti prisutna od trsa do trsa. Tada te dijelove redova, nasada (bazene) treba posebno tretirati.

Prva pomoć je uvijek preko lista. Savjetujemo nabavku željeznih preparata u helatnom obliku. To je biljci najprihvatljiviji oblik koji ona najlakše upija i tranportira svojim provodnim sokovima.

Jednim tretiranjem nećemo puno postići, ali zavisno o fazi u kojoj biljke jesu, tako treba „zgusnuti“ i prskanja. Ako su listovi već žuti (više, manje) tada morate prskati svaki tjedan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.