Temperatura u vinskom podrumu

2669

Prema načinu gradnje, razlikujemo nadzemni, polupodzemni i podzemni podrum.

podrum

Ako podrum nije podzemni, većina svih otvora, vrata i prozori trebali bi biti na sjevernoj strani, s time da ih se izolira od utjecaja topline. U podzemne podrume valja ugraditi ventilaciju, kojom se prema potrebi, uvodi čisti zrak, a izbacuje loš – ustajali.

Svi spomenuti prostori, koji jednom riječju čine PODRUM, moraju tijekom godine imati određenu temperaturu i vlažnost zraka, i to posebno u dijelu gdje vino u bačvama i cisternama dozrijeva i u bocama gdje se odvijaju procesi “dozrijevanja” vina.

S obzirom na temperaturu, najbolji je podzemni podrum, jer je u njemu tijekom godine temperatura stalna, oko 11,5 °C, za razliku od polupodzemnih i nadzemnih podruma. U podrumima gdje izolacija nije provedena kako valja, u zimskim mjesecima niske temperature sprječavaju razvoj vina, a u ljetnim pak visoke temperature pogoduju razvoju patogene mikroflore (bakterije koje izazivaju bolesti vina). Tada se vino mora dodatno sulfitirati.

Osim temperature u podrumu je važna relativna vlažnost zraka. O njoj ovisi hlapljenje vina, pojava gljivica i plijesni, a i korozija svih kovinskih predmeta u podrumu. Relativna vlažnost ne smije prelaziti 80%, a najpovoljnija je od 65 do 70% pri temperaturi od 12 do 15 °C. Relativna vlažnost mjeri se higrometrom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.