Formiranje kordonca završava u šestoj godini

102

U rezidbi se na svakom štrljku ostavljaju po dva rodna elementa, i to: donji orežemo na dva pupa, a gornji ovisno o sorti, na 3 – 4 pupa ili lucanj sa 6 do 8 pupova.

Ako se rezidba obavlja tako da se na štrljku ostavlja kratki reznik sa dva pupa i duži na 3 do 4 pupa, onda govorimo o kordoncu tipa “Royat”, a ako se uz kratki reznik ostavlja lucanj, taj tip kordonca naziva se “Casenave”. Tip “Royat” primjenjuje se u kultivara koji traže kratku rezidbu (Cardinal crveni, Alphonse Lavallee), a tip “Casenave” za kultivare duge rezidbe (Afus-ali, Italia bijela).

U tijeku vegetacije mladice se puste slobodno rasti, ubacuju se u žice, a kad prerastu gornju žicu i počnu padati, prikraćuju se (zalamaju). Armatura za kordonski uzgoj mora biti čvrsta, da izdrži visoka opterećenja i jake udare vjetra. Visina stabla kreće se od 90 cm do 130 cm. Ako su uvjeti za podizanje vinograda povoljni (dobro tlo, navodnjavanje), visina stabla treba iznositi 130 cm.

U tom slučaju visina stupa treba iznositi 300 do 310 cm. Stup se ukopava u zemlju 60 cm, osnovna žica bit će na 130 cm od zemlje, druga žica bit će na 40 cm od prve. Razmak između druge i treće žice jest 15 cm, ponovno 40 cm do četvrte žice i 15 cm do pete žice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.