Izbor položaja za podizanje novog nasada

943
Spread the love

Pri izboru položaja za podizanje novog nasada stolnoga grožđa treba voditi računa o svim čimbenicima koji mogu utjecati na kvalitetu grožđa, a time i na njegovu ekonomsku isplativost.

Najvažniji čimbenici jesu:
1. ekološki uvjeti: položaj, klima, tlo;
2. mogućnost navodnjavanja;
3. blizina prometnica i tržišta.

Ekološki uvjeti

Za uzgoj stolnoga grožđa treba, po mogućnosti, birati položaje južne ekspozicije, s blagim padom od sjevera prema jugu, dobre osunčanosti. Na takvim se položajima postiže dobra obojenost i ranije dozrijevanje grožđa, što je u toj proizvodnji od osobite važnosti. Treba izbjegavati terene u mikrodepresijama, slabe prozračnosti, gdje su moguće pojave kasnih mrazeva. Na takvim terenima grožđe ne dobije dobru boju, što mu umanjuje tržnu vrijednost, a i zrioba kasni u odnosu na blago nagnute i osunčane terene. Osim toga, na tim su terenima i problemi s bolestima jako veliki.

Klima je također jedan od važnih čimbenika u uzgoju vinove loze i zato je pri podizanju vinograda potrebno voditi računa o utjecaju lokalnih vjetrova, učestalosti pojave proljetnih mrazeva, tuče i drugome, jer o tome ovisi mogućnost uspješne i gospodarski opravdane vinogradarske proizvodnje. Treba, dakle, izbjegavati mjesta na kojima se mogu pojaviti kasni proljetni mrazevi (u travnju), na kojima je pojava tuča česta, a i jaki vjetrovi redoviti.

Lagani i umjereni vjetrovi u doba vegetacije loze pogodni su jer pomažu pri oprašivanju i oplodnji, isušuju rosu s lišća, sprečavaju pojavu kasnih proljetnih mrazeva i dr. Nepovoljni su suhi i jaki vjetrovi. To su u priobalnom području najčešće suhi južni vjetar, tzv. “palac” i bura. Jaki vjetrovi lome mladice i grožđe, sprečavaju normalnu oplodnju, isušuju tlo, uzrokuju naglo snižavanje temperature zraka itd. Za zaštitu nasada od jakih vjetrova potrebno je podizati vjetrozaštitne pojaseve.

Tlo je, kao i klima, jednako važan čimbenik za uspješnu proizvodnju stolnoga grožđa. Svako tlo nije prikladno za njegov uzgoj. Teška tla, gline i ilovače, nisu preporučljive, jer su to u pravilu hladna i slabo propusna tla. Proizvodnja stolnoga grožđa traži lakše tipove tala, koja su topla, propusna i bogata hranivima. Takva su tla povoljnog vodozračnog kapaciteta i visoke mikrobiološke aktivnosti. Poželjno je da takva tla sadrže i veće količine fi ziološki aktivnog vapna (10 – 15 %). Vapno ima osobitu važnost jer utječe na izraženiju obojenost bobica i njihovu posebnu aromatičnost.

Navodnjavanje

Visoke, redovite i kvalitetne proizvodnje stolnoga grožđa nema bez osigurane vode za navodnjavanje. Dovoljne količine vode osigurat će grožđu nesmetan razvoj, bez “stresova”, dobru obojenost i normalno dozrijevanje. To su preduvjeti za dobivanje kvalitetnog proizvoda, koji će svojim izgledom, ljepotom, veličinom grozda i bobica imati siguran plasman na tržištu.

Blizina prometnica i tržišta

Blizina prometnica i tržišta ima važnu ulogu u odabiru terena za proizvodnju stolnoga grožđa. Zrelo ubrano grožđe vrlo je osjetljivo na prijevoz. Ako se dugo prevozi makadamskim i lošim putovima, gubi na tržnoj vrijednosti pa se gubi i na ukupnoj ekonomskoj dobiti. Zato i putove do vinograda stolnoga grožđa treba prije berbe izravnati da bi grožđe neoštećeno i što boljeg izgleda stiglo na tržište.

O svemu tome potrebno je razmisliti prije donošenja odluke o podizanju novog nasada stolnoga grožđa, jer se radi o velikim početnim investicijskim ulaganjima, pa pogreške koje se naprave pri tome mogu imati nedogledive posljedice.

Proizvodnja stolnoga grožđa na plantažnim nasadima i specijalizirana proizvodnja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Hrvatskoj je moguća samo u priobalnom dijelu, i to od Zadra prema jugu. Istra i Hrvatsko primorje nisu najpogodniji za proizvodnju stolnoga grožđa, jer suma efektivnih temperatura nije dovoljna za uspješan uzgoj većine stolnih kultivara s obzirom na vrijeme dozrijevanja. Poznato je također da je to područje izloženo čestim ljetnim olujama i pojavama tuče. Ipak to ne znači da u tim područjima ne postoje pojedini specifi čni lokaliteti koji su pogodni za uzgoj, ali samo ranih stolnih kultivara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.