Izbor položaja za podizanje novog nasada

55

Pri izboru položaja za podizanje novog nasada stolnoga grožđa treba voditi računa o svim čimbenicima koji mogu utjecati na kvalitetu grožđa, a time i na njegovu ekonomsku isplativost.

Najvažniji čimbenici jesu:
1. ekološki uvjeti: položaj, klima, tlo;
2. mogućnost navodnjavanja;
3. blizina prometnica i tržišta.

Ekološki uvjeti

Za uzgoj stolnoga grožđa treba, po mogućnosti, birati položaje južne ekspozicije, s blagim padom od sjevera prema jugu, dobre osunčanosti. Na takvim se položajima postiže dobra obojenost i ranije dozrijevanje grožđa, što je u toj proizvodnji od osobite važnosti. Treba izbjegavati terene u mikrodepresijama, slabe prozračnosti, gdje su moguće pojave kasnih mrazeva. Na takvim terenima grožđe ne dobije dobru boju, što mu umanjuje tržnu vrijednost, a i zrioba kasni u odnosu na blago nagnute i osunčane terene. Osim toga, na tim su terenima i problemi s bolestima jako veliki.

Klima je također jedan od važnih čimbenika u uzgoju vinove loze i zato je pri podizanju vinograda potrebno voditi računa o utjecaju lokalnih vjetrova, učestalosti pojave proljetnih mrazeva, tuče i drugome, jer o tome ovisi mogućnost uspješne i gospodarski opravdane vinogradarske proizvodnje. Treba, dakle, izbjegavati mjesta na kojima se mogu pojaviti kasni proljetni mrazevi (u travnju), na kojima je pojava tuča česta, a i jaki vjetrovi redoviti.

Lagani i umjereni vjetrovi u doba vegetacije loze pogodni su jer pomažu pri oprašivanju i oplodnji, isušuju rosu s lišća, sprečavaju pojavu kasnih proljetnih mrazeva i dr. Nepovoljni su suhi i jaki vjetrovi. To su u priobalnom području najčešće suhi južni vjetar, tzv. “palac” i bura. Jaki vjetrovi lome mladice i grožđe, sprečavaju normalnu oplodnju, isušuju tlo, uzrokuju naglo snižavanje temperature zraka itd. Za zaštitu nasada od jakih vjetrova potrebno je podizati vjetrozaštitne pojaseve.

Tlo je, kao i klima, jednako važan čimbenik za uspješnu proizvodnju stolnoga grožđa. Svako tlo nije prikladno za njegov uzgoj. Teška tla, gline i ilovače, nisu preporučljive, jer su to u pravilu hladna i slabo propusna tla. Proizvodnja stolnoga grožđa traži lakše tipove tala, koja su topla, propusna i bogata hranivima. Takva su tla povoljnog vodozračnog kapaciteta i visoke mikrobiološke aktivnosti. Poželjno je da takva tla sadrže i veće količine fi ziološki aktivnog vapna (10 – 15 %). Vapno ima osobitu važnost jer utječe na izraženiju obojenost bobica i njihovu posebnu aromatičnost.

Navodnjavanje

Visoke, redovite i kvalitetne proizvodnje stolnoga grožđa nema bez osigurane vode za navodnjavanje. Dovoljne količine vode osigurat će grožđu nesmetan razvoj, bez “stresova”, dobru obojenost i normalno dozrijevanje. To su preduvjeti za dobivanje kvalitetnog proizvoda, koji će svojim izgledom, ljepotom, veličinom grozda i bobica imati siguran plasman na tržištu.

Blizina prometnica i tržišta

Blizina prometnica i tržišta ima važnu ulogu u odabiru terena za proizvodnju stolnoga grožđa. Zrelo ubrano grožđe vrlo je osjetljivo na prijevoz. Ako se dugo prevozi makadamskim i lošim putovima, gubi na tržnoj vrijednosti pa se gubi i na ukupnoj ekonomskoj dobiti. Zato i putove do vinograda stolnoga grožđa treba prije berbe izravnati da bi grožđe neoštećeno i što boljeg izgleda stiglo na tržište.

O svemu tome potrebno je razmisliti prije donošenja odluke o podizanju novog nasada stolnoga grožđa, jer se radi o velikim početnim investicijskim ulaganjima, pa pogreške koje se naprave pri tome mogu imati nedogledive posljedice.

Proizvodnja stolnoga grožđa na plantažnim nasadima i specijalizirana proizvodnja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Hrvatskoj je moguća samo u priobalnom dijelu, i to od Zadra prema jugu. Istra i Hrvatsko primorje nisu najpogodniji za proizvodnju stolnoga grožđa, jer suma efektivnih temperatura nije dovoljna za uspješan uzgoj većine stolnih kultivara s obzirom na vrijeme dozrijevanja. Poznato je također da je to područje izloženo čestim ljetnim olujama i pojavama tuče. Ipak to ne znači da u tim područjima ne postoje pojedini specifi čni lokaliteti koji su pogodni za uzgoj, ali samo ranih stolnih kultivara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.