Opća pravila vezana uz uzgoj kultivara vinove loze

401

U slučaju kad dopušteni kultivari nisu ujedno i kultivari preporučeni za uzgoj u pojedinim regijama od njih je dopušteno proizvoditi samo vino bez ZOI i ZOZP i bez oznake sorte.

Kultivare koji su zatečeni u pojedinim vinogradima, a koji se ne nalaze na Listi A Pravilnika, dozvoljeno je uzgajati u svrhu proizvodnje grožđa do njihovog biološkog iskorištenja ili do uvrštenja na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze.

Uvrštavanje novog kultivara na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze iz Pravilnika, kao dopuštenog i/ili preporučenog i/ili autohtonog, provodi se na temelju konačnog prijedloga i stručne podloge Agencije.

Prijedlog za uvrštavanje novog kultivara na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze Agenciji mogu dati:

– regionalne organizacije vinara i vinogradara i/ili

– znanstveno istraživačke ustanove (instituti i fakulteti) iz područja agronomije koji provode evaluaciju kultivara vinove loze u Republici Hrvatskoj.

Uz prijedlog regionalna organizacija mora priložiti stručnu podlogu znanstveno istraživačke ustanove (instituta i fakulteta) iz područja agronomije koja provodi evaluaciju kultivara vinove loze u Republici Hrvatskoj.

Uvrštavanje novog kultivara na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze Pravilnika kao dopuštenog i/ili preporučenog kultivara i/ili autohtonog obavlja ministarstvo nadležno za područje poljoprivrede.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.