Podrivanje vinograda

473

Obrada tla je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera koja je poljoprivrednicima omogućila da koriste i lošije tipove tla gotovo podjednako dobro kao i prirodno plodna tla.

Podrivanje je mjera poboljšanja vodo-zračnih odnosa u tlu ali i agrotehnička mjera obrade tla u višegodišnjim nasadima. Podrivanje se vrši u svake 3 – 5 godine u ljetnim mjesecima kada je tlo suhu i najrastresitije.

Takvom mehaničkom obradom tla omogućuje se procjeđivanje suvišne vode i vode iz područja korijenovog sustava. Osim toga postiže se bolja struktura tla što omogućuje normalan rast i razvoj korijenovog sustava. Prilikom podrivanja tlo se ne miješa niti okreće kao što je to slučaj kod frezanja ili oranja već samo puca i usitnjuje.

Namjena podrivača:

  1. razbijanje nepropusnih horizonata nastalih uslijed prolaza traktora sa strojevima;
  2. rahljenje zemlje blizu korijena;
  3. razbijanje površinske, ne propusne, kore, što nam osigurava bolje propuštanje vode, kisika i hranjivih tvari u dubinu zemlje, dok nam istovremeno odvodi višak vode u dubinu za vrijeme kišnih vremena i olakšava probijanje vlage prema korijenu za vrijeme sušnog perioda
  4. ako je na podrivaču montiran deponator, on nam omogućava polaganje mineralnih gnojiva blizu korijena
  5. valjak ili jež služe za podešavanje dubine obrade i definiranje finoće površinske obrade.
    Prema kinematici radnih elementa razlikujemo
  • Podrivač s pasivnim radnim elementima
  • Podrivač s aktivnim radnim elementima (vibro-podrivači, vibro-aeratori)
    Na podrivač se može dodati spremnik za mineralno gnojivo. U tom slučaju gnojivo gravitacijski pada po cijevima do radnog elementa te se ostavlja u zoni korijena.

Radni elementi koji se koriste za podrivanje izrađeni su od čeličnih legura visoke čvrstoće. U praksi se upotrebljavaju radni elementi različitih oblika. Ravni, povijeni, parabolični i polukružni.

Dubina kod redovitog održavanja nasada je od 40 do 80 cm, dok se kod pripreme terena za sadnju novih nasada podriva i dublje. Obrada suhog tla stvara velike otpore i zahtjeva primjenu traktora s većom vučnom silom. Iz prakse je utvrđeno da po jednom radnom elementu treba od 25 – 60 kW što ovisi o vrsti tla, dubini podrivanja i brzini kretanja. Zbog jednostavne izvedbe i dobrog rada, podrivači su često korištena oruđa u vinogradima i voćnjacima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.