Tehnologija uzgoja jagoda

2301

Sadnja jagoda vrši se u ljeto ili ranu jesen. Proizvodnja na istoj površini obično traje tri godine i nakon toga jagoda na istu tu površinu može doći tek nakon tri godine.

jagode

Priprema tla za sadnju počinje oranjem na dubini 30-35 cm i to otprilike 3-4 tjedna prije sadnje kada se ujedno vrši i gnojidba. Kada se brazda grubo usitni, površinski se razbaca zrelo stajsko gnojivo u količini od 3-5 tona po dulumu a koje se potom frezom ili tanjuračom izmiješa u sloju 20-25 cm. Kako bi gnojidba bila potpuna, pri završnoj pripremi tla treba u njega unijeti i 100 do 150 kg kompleksnog mineralnog gnojiva bez klora (NPK 10- :20:20 ili 5:20:30). Kasnije u toku vegetacije, nekoliko puta kroz sustave kap po kap, dodaju se Cifo vodotopiva gnojiva koja služe kao dopunska ishrana mikro i makroelementima.

Kako smo ranije i naveli sva proizvodnja se odvija na crnoj foliji sa sustavima navodnjavanja kap po kap koji se nalaze ispod folije. Sadnja se obvezno vrši na gredice ili baule čime osiguravamo povoljniji vodno zračni režim kao i lakšu berbu. S druge strane, crna folija osigurava bolje uvjete za rast biljke, ujedno sprječava razvoj korova dok su plodovi tijekom berbe potpuno čisti od zemlje čak i kada pada obilna kiša.

Berba jagoda obično se obavlja u mjesecu travnju (plastenici i staklenici) te u svibnju i lipnju na otvorenom. Vrlo malo plodova jagode bere se u ljetnom periodu. Sama berba se vrši u plastične košarice u koje se pakira oko 0,5 kg jagoda. Košarice se pak slažu u drvenu ili kartonsku ambalažu u kojoj ima neto 5-6 kg jagoda. Spomenimo kako uzgajivači jagoda, plodove najradije pakiraju u plastične košarice plave boje u kojima se zdravstveno stanje i kakvoća plodova nešto slabije i uočavaju. Osim toga, u odnosu na prozirne, plave košarice se znatno manje i prljaju.

Prosječni prinosi jagode u povoljnim uvjetima uzgoja iznose od 2000 do 3000 kg na 1000m2 a na kojem se obično nalazi zasađeno od 4500 do 5000 sadnica jagoda. Kod nas primat još uvijek zauzima sorta marmolada koja je inače iznimno rodna premda nešto noviji trendovi u svijetu voćarstva nameću i izbor drugih sorti bolje kakvoće. Spomenimo i kako u prvoj godini ova sorta može ostvariti prinose od čak 1 kg po biljci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.