Razmnožavanje primorskog šipka

3647

Primorski šipak ili nar se može razmnožavati sjemenom i vegetativno (izdancima, položenicama, reznicama i cijepljenjem). Razmnožavanje sjemenom nema praktična značenja, osim u selekcijskom radu, jer se sjemenom najčešće ne prenose vjerno svojstva sorte.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Zato se u praksi najčešće primjenjuje razmnožavanje vegetativnim putem i to prvenstveno reznicama. Ovaj način se ujedno jedini i primjenjuje u proizvodnji sadnica šipka u našim rasadnicima. Reznice se skidaju s matičnih stabala odgovarajućih sorti nakon opadanja lišća, obično početkom zime. Ubrane reznice čuvaju se do momenta sadnje (prporenja) u sitnom, umjereno vlažnom pijesku da bi se što ranije u proljeće i posadile u redove na razmak od 15-20 cm.

Razmak između redova obično iznosi oko 90 cm a izravno ovisi o načinu primjene mehanizacije za međurednu obradu. Reznice koje su duge 25-30 cm i promjera 5-10 mm s donje strane malo se narežu i potom tretiraju Cifo hormonima za ožiljavanje. Potom se sade u tlo prethodno obrađeno na dubinu od 30-tak cm. Reznice se nakon toga zatrpaju zemljom cijelom svojom dužinom, ostavljajući samo vršni pupoljak iznad razine tla.

Ovaj pupoljak se razvija u drvo i na ovaj način razvijene biljke dobro rastu te su obično spremne za presađivanje u proljeće sljedeće godine. Nerijetko se, spomenutim putem formirane sadnice šipka, u rasadnicima ostavljaju dvije godine jer im je tada i tržna vrijednost znatno veća.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.