Rezidba bajama

4108

U nas se uzgajaju uglavnom pojedinačna stabla, rijetke su skupine s više njih, a još su rjeđe veće površine (manje plantaže) s natapanjem. Općenito se može reći kako je uzgoj bajama ekstenzivan, njegovom se uzgoju ne poklanja odgovarajuća pažnja.

bajam

U uzgoju bajama u našim južnim krajevima najviše prevladava slobodni uzgoj krošnje i nema izrazitih i tipičnih uzgojnih oblika. Ponegdje su krošnje u obliku vaze, koja se najviše približava prirodnom obliku stabla. No, poneke sorte imaju prirodnu naklonost stvaranja svojstvenog oblika krošnje. Tako pr. sorta Knez Cmomir i Texas stvaraju usku, vitku krošnju, dok Carski kasni, Non Pareil i Ai stvaraju široki oblik krošnje. Zbog toga se u prvih nastoji rezati na vanjski postrani pup ili granu, a druge na unutrašnji pup ili postranu granu.

Rezidba u tijeku ljeta od posebna je značaja, jer se orezuju oboljele grane, vodopije i svi izboji koji se pojave na deblu i kostumim granama, kao i suvišna vegetacija na vrhovima grana, Što stablu olakšava bolju izdržljivost na sušu. Istodobno se ispravljaju posljedice nastale zimskom rezidbom.

Pomlađivanje starijih stabala provodi se samo ako je zdravstveno stanje stabla dobro. S pomlađivanjem bi, trebalo započeti postupno i pravodobno, kad je zaejeljivanje rana brže i uspješnije. Iako je drvo bajama vrlo tvrdo, ipak se na velikim rezovima mogu naseliti gljivice i drugi Štetnici drva. Zbog toga je potrebno sve veće rane premazati nekim od premaza. Potrebno je također napomenuti da se stari bajami teško obnavljaju ako se režu po kostumim granama I. i II. reda. Najbolje je u takvim slučajevima pomlađivanje obavljati postupno u više godina, granu po granu. Ponekad je bolje i ne pomlađivati stara stabla bajama, jer to ne donosi uspješne rezultate.

Rezidba bajama daje svoj puni učinak ako je istodobno slijede gnojidba, obrada i zaštita od bolesti i štetnika, a posebno kada bi bilo moguće stabla natapati vodom u sušnom dijelu godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.