Nove sorte šljiva

3314

Na našim područjima zadnjih dvadesetak godina bilježi se porast sadnje ljetnih i ranih jesenskih sorti.

Sorta šljive Black Amber

Osim njih sve češće se traže i kineskojapanske sorte. Razlog tomu je blizina jadranske obale gdje najčešće i završavaju plodovi ove cijenjene voćne vrste.

Sorte koje se najčešće uzgajaju:

Black Amber

Američka sorta koja sazrijeva oko 20. srpnja. Plodovi su krupni, skoro crne boje, svjetložutog i čvrstog mesa. Meso je protkano crvenim šarama i odlične je kakvoće. Sorta je srednje bujnog rasta, visoke rodnosti. Black ambert je samoneoplodna sorta, te se preporuča sadnja oprašivača (Friar, Santa Rosa, Golden Plum).

Black Beaut

Sorta je podrijetlom iz Amerike (Kalifornija). Dozrijeva početkom srpnja. Plodovi su osrednje krupni. Pokožica ploda je tamne ljubičastocrne boje, a meso ploda je žutocrveno, čvrsto i odlične kakvoće. Sorta je bujnog rasta, ne baš obilne rodnosti i samoneopodna. Kao dobri oprašivači za ovu sortu preporučuju se: July Sun, Santa Rosa.

Queen Rose

Queen Rose je američka sorta koja dozrijeva oko 20. srpnja. Odlika sorte su krupni (oko 150 gr) plodovi, crvenoljubičaste boje pokožice te žutog i srednje čvrstog mesa, odlične kakvoće. Sorta je bujnog rasta, ali u punu rodnost dospijeva vrlo sporo. Rađa redoviti i obilno. Sorta je samoneoplodna, a kao dobri oprašivači preporučuju se: Friar, Midnight Sun i Green Sun.

Friar

Friar je američka sorta koja dozrijeva oko 10 kolovoza. Plodovi su krupni, tamnoljubičaste boje pokožice s tamnim lenticelama, te s mnogo maška u vrijeme berbe. Meso ploda je svjetlo žuto i vrlo čvrsto. Sorta rano prorodi, stoji veliki broj, a redovito rađa. Samoneoplodna je, te su joj potrebni oprašivači (Santa Rosa, Morettini 355, Bleck Amber)

Freedom

Sorta je podrijetlom iz Amerike (Kalifornija) koja dozrijevo oko 10. rujna. Plodovi su izrazito krupni, plavoljubičaste boje pokožice s naglašenim lenticelama. Meso ploda je čvrsto i žuto obojeno. Sorta rano prorodi, a karakteizira je srdnje bujan rast. Samoneoplodna je, te se sadi uz oprašivače (Friar, Black Amber, Santa Rosa).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.