Jabučna koma uš

1377

Ovaj štitaš je čest u našim voćnjacima. Najčešće se nalazi na jabukama i kruškama, ali i na svim drugim voćnim vrstama.

Smatra se da dolazi na oko 130 biljnih vrsta. Uš siše na svim nadzemnim dijelovima, ali i na plodovima koji se vrlo često deformraju. Štitić je u obliku zareza, dugačak kod ženke oko 3,5 mm, a mužjaka 2 mm, smeđe boje.

Štetnik prezimi u obliku jajeta, pod štitom uginulih ženki. Krajem travnja i u svibnju izlaze ličinke koje su veoma pokretne i kreću se nekoliko sati dok ne pronađu mjesto gdje se pričvrste. Nakon pričvršćivanja počinju s ishranom. Ličinke iz kojih se razvija ženka prolazi kroz tri stadija a one iz kojih se razvijaju mužjaci kroz pet. Prve mlade ženke javljaju se sredinom srpnja, a prva jaja odlažu u kolovozu. Ženka odloži oko 80 jaja ispod štita i zatim ugiba.

Ličinke se javljaju u velikom broju na biljci domaćinu. Tako pričvršćene za tanku koru grana i šiba uzrokuju pucanje kore i ozljede sišući biljni sok. To metaboličko isisavanje može uzrokovati slabljenje i odumiranje grana, listovi ostaju mali, a ponekad i cijelo stablo odumre.

Ličinke su osjetljive na mnoge pesticide, dok odrasli oblici su zaštićeni voštanom ljuskom koja odbija vodu. Upotreba hortikulturnih ulja može prevladati taj problem, dok je kontrola još uvijek teška. Debla i grane mogu biti uklonjeni iz voćnjaka, dok jače inficirana stable podrežemo.

Prirodni predatori mogu osigurati određenu kontrolu ako je populacija jabučne koma uši manja. Predatori se hrane jabučnom koma uši kad je ona još u fazi ličinke. U nekim dijelovima svijeta, populacije su kontrolirane parazitoidom Amphytis mytilaspidis i božjim ovčicama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.