Gorocvijet ili vilina kosa liječi bolesti srca

3371

Prema legendi dobio je ime po mladiću Adonisu iz čije je krvi niknuo cvijet te od latinskog vernalis što znači da pripada proljeću.

Ruski liječnik Bubnov godine 1879. potvrdio je njegov ljekoviti učinak u liječenju bolesti srca.

Gorocvijet vrlo je lijepa zeljasta trajnica. Podanak je snažno razvijen, crne boje, iz njega izbijaju stabljike, visoke 15 do 30 cm, isprva malo dlakave. Stabljika je pri dnu obrasla korom s fi no razrezanim sjedećim listovima koji su sitno, perasto i usko rascijepani. Na vrhu stabljike nalazi se jedan veliki sjajni, zlatnožuti cvijet promjera do 8 cm. Cvjetovi imaju po pet lapova i mnogo latica, prašnika i tučkova. Poslije cvjetanja stabljika još više naraste i do 40 cm visine. Plod mu je kukasto svinut.

Raste na sunčanim kamenitim obroncima brda, livadama, među grmljem, u šikarama i sl. Vrijeme cvatnje je od travnja do svibnja. Bez osobitog je mirisa, ali gorkog okusa.

Sakuplja se cijela biljka kad je u cvatu. Pri sušenju se preporučuje izlaganje povišenoj temperaturi zbog otrovnih sastojaka koji se termički neutraliziraju u vremenu od pola sata, kasnije se isušuju na temperaturi od 30 stupnjeva celzija. Može se sušiti i korijen. Prvo se očisti od zemlje, usitni se, suši se na toplom i prozračnom mjestu u hladu.

Sadrži srčane glikozide, adonidinsku kiselinu, smolu, mast, gorke tvari, mineralne tvari i sl. Gorocvijet je u narodu poznat kao biljka za liječenje tegoba sa srcem, iako se zna da se radi o otrovnoj biljci. Uzima se u malim količinama i to kao: srčani tonik krijepi, jača i liječi srce (naročito kad je u pitanju voda oko osrčja kada je potrebno pojačati diuretsko djelovanje, koristi se i kod nepravilnog rada srca, tahikardije, arterioskleroze, slabosti srca, angine pektoris, slabosti srca kod bubrežnih bolesti, ima sposobnost proširenja koronarnih žila i sl.

– djeluje ljekovito kod srčanih grčeva, bolesti bubrega povezanih s bolestima srca,
– kod tegoba s bubrezima i mjehurom (kod upalnih stanja i otežanog mokrenja),
– kao antidepresiv kod neuroza,
– sedativ kod živčanih bolesti (sprječava napade epilepsije),
– uzima se kod tegoba s niskim tlakom,
– kod reume i reumatskih bolesti

Postoji i homeopatski lijek pod nazivom Adonis vernalis, koristi se u obliku tinkture u liječenju srčanih tegoba i komplikacija, srčanih grčeva, neuroze srca, ubrzanog ritma srca, kod mišićnih grčeva i sl. Lijek se uzima pod kontrolom liječnika, najduže 14 dana, a onda se napravi stanka od tjedan dana.

Čaj: jedna čajna žličica bilja prelije se s 2 dl vruće vode. Poklopi se i pusti odstajati oko petnaestak minuta, poslije čega se čaj procijedi. Pije se svaka dva sata po jedna jušna žlica čaja (šest puta na dan).

Tinktura: 200 grama usitnjenog bilja moči se u litri 70 postotnog alkohola tridesetak dana. Tako dobivena tinktura se procijedi. Koristi se šest kapi tinkture svakih tri sata s malo vode ili čaja.

Kontraindikacije: prevelike količine uzetog pripravka štetne su i mogu izazvati preosjetljivost živčanog sustava te želučane i crijevne tegobe praćene slabošću i povraćanjem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.