Med od cvijeta jabuke i kruške

2807

Jabuke dijelimo u dvije podvrste: divlju jabuku [(Malus silvestris L.) Mill.] i pitomu jabuku (Malus pumila Mill.).

Divlja jabuka raste samonikla po šumama. Pitoma jabuka poznata je još od najstarijih vremena. Jabuke su raširene po cijelom svijetu. Vole umjereno podneblje. Teže podnose sušu. Uzgajaju se u vrlo mnogo odlika u patuljastom i visokom rastu, što zavisi o podlozi na kojoj se cijepe. Jabuka naraste 6—7 m sa vrlo razgranatom i jakom krošnjom. Cvjetovi su pojedinačni ili po dva-tri zajedno, bijele su boje, s vanjske strane latice su malo crvenkaste. Cvatnja jabuka počne oko polovice travnja. S obzirom na ranije i kasnije sorte može trajati do 20 dana.

Jabuka dobro medi i daje pelud u više boja. Pčele su važan faktor u oprašivanju svih voćaka, pa tako i jabuka. I voćke su korisne pčelama jer na voćnoj paši svakog proljeća pčele razviju leglo, stvore zalihe meda, a mogu pasti i prvi rojevi. Postoji znatna razlika između pojedinih vrsta i sorti voćaka, kako u količini tako i u šećernoj vrijednosti nektara. Tako je šećerna vrijednost nektara u višnje 0,8, trešnje 0,5, šljive 0,6, jabuke 0,7, u odnosu na bagrem kojem je šećerna vrijednost uzeta 1,0.

Med je od voćaka zatvorenožut. Po okusu gorak, podsjeća po mirisu i okusu na koštice nekih voćaka. Nakon vrcanja odmah se kristalizira u sitne kristale. Ide među srednje kvalitetne vrste meda. Rijetko kad ga bude za vrcanje jer ga pčele potroše za razvoj.

Iza jabuka kruške su vrlo važna vrsta voćaka. I kruške i jabuke, pored onih u uzgoju, rastu i divlje po šumama. U uzgoju ima bezbroj sorti koje rastu u obliku grana pa sve do visokih stabala s agromiiim krošnjama. List je kruške okrugao ili jajolik, na rubovima pilasto nazubljen. Cvjetovd su bijeli, obično u grupama po više zajedno. Kruške mede slabije od jabuka. Ipak, pčele ih dobro pohađaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.