Bajam, egzotična voćna kultura

2198

Bajam predstavlja vrlo staru voćarsku kulturu koja potječe iz Zapadne Azije i Grčke. Zbog svojih vrijednih odlika brzo se proširio po cijelom svijetu.

Danas se najviše uzgaja u SAD, i to prvenstveno Kaliforniji, odakle hranjive jezgre za potrebe domaćinstava, ali i prehrambene, konditorske, farmaceutske i kozmetičke industrije dolaze u naše krajeve.

Premda intenzivan uzgoj zahtijeva primjenjivanje različitih agrotehničkih i drugih zahvata, za bajam možemo ustvrditi kako nekih specijalnih prohtjeva i nema. Bitno je pri odabiru proizvodnog prostora voditi računa o apsolutno minimalnim temperaturama.

U tom pogledu bajam je dosta sličan breskvi i kajsiji, što znači da se u našim krajevima nesmetano može uzgajati. Nešto je osjetljiviji u fazi cvatnje i zametanja plodova (dok ne dostignu 3 cm duljine), a što se danas lako nadilazi izborom adekvatnog sortimenta tj. kasnocvatućih sorata.

Jer prije se uzgajao isključivo sjemenjak bajama koji rano procvjeta zbog čega je mraz često znao uništititi cvijet. Spomenimo još da je odrastao bajam, uz provedbu kvalitetne agrotehnike, praktično vrlo izdržljiv u pogledu niskih temperatura.

S druge strane, visoke temperature ne predstavlaju problem jer bajam izdrži i do 50 stupnjeva C te se kod njega ne pojavljuju klasične ožegotine, palež lišća i drugi simptomi zadnjih godina česti na grožđu i voću kod nas. U pogledu tla i navodnjavanja također nema specijalnih prohtjeva, premda za dobar razvoj stabala i obilno plodonošenje bajama ova dva činitelja zaslužuju pozornost.

Berba bajama se odvija pri botaničkoj zrelosti plodova kada dolazi do morfoloških promjena zelenog omotača ploda koji mijenja boju i puca, a do čega dolazi tek nakon odrvenjavanja ljuske.

Bajam dopušta nešto dulje razdoblje berbe, što je pozitivna okolnost jer se može kombinirati s uzgojem ostalih kultura koje voćari obično imaju zastupljene u vlastitoj proizvodnji. Drugim riječima, dok je, primjerice, kod trešanja berba najveći trošak i problem u proizvodnji, jer se plodovi u kratkom vremenskom intervalu moraju ubrati sa stabla, to kod bajama nije potrebno učiniti u kratkom roku. Naime, mnogi poizvođači znaju čak čekati da plodovi bajama sami spontano otpadnu sa stabla, pa ih tek onda prikupljaju što je pozitivna okolnost.

A uz činjenicu da kilogram jezgre na svjetskom tržištu konstantno varira između 5-6 dolara, jasno je da će ove jeseni izbor za sadnju biti olakšan. Bitno je samo na vrijeme nabaviti kvalitetnu sadnicu bajama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.