Sorte oprašivači u voćnjaku

216

U nasadima u kojima će se uzgajati autosterilne voćne vrste (jabuka, kruška, trešnje, višnja, orah, lijeska, pitomi kesten, …) posebna se pozornost daje izboru i rasporedu sorata oprašivača.

U voćnjacima gdje se uzgajaju samooplodne vrste to nije potrebno.

Pravilan izbor i raspored sorata oprašivača je jedan od neophodnih uvjeta rodnosti voćaka. U takvim nasadima moraju biti zastupljene barem dvije do tri sorte oprašivača.

Moguće je uzgajati i manji broj sorata koje će omogućiti obilne prirode. Pritom će dvije do tri, a ponekad i više sorata, biti uzgajane s ciljem proizvodnje plodova. U plantažnim nasadima u kojima se proizvode velike količine plodova jedne sorte, broj sorata nije posebno važan jer će se samom količinom postiže standardizacija proizvoda. Smatra se da se potrebe velike proizvodnje mogu zadovoljiti ako se za jabuku ograniči broj na 3 do 5, krušku 2 do 3 i breskvu 4 do 5 sorata. S druge strane velik broj sorata također ima opravdanja posebno ako se nasad nalazi u blizini većeg potrošačkog centra pa se voće prodaje tijekom cijele sezone.

Sorte oprašivači trebaju biti dobro prilagođeni uvjetima sredine, trebaju biti diploidne tj. da imaju dobru klijavost polena, da dobro oprašuju glavne sorte, da cvjetaju istovremeno s ostalim sortama, da im plodovi imaju što veću vrijednost te da im se početak rodnosti podudara s glavnim sortama.

Ako su sorte diploidne, dovoljne su samo dvije sorte u nasadu. U slučaju triploidnih sorata, potrebne su još barem dvije sorte oprašivača jer triploidne sorte imaju slabu klijavost polena.

Raspored oprašivača može biti različit. Jedna od mogućnosti je da 3 do 5 redova budu glavne sorte s 1 do 2 reda oprašivača ili drugi način je da sorta oprašivač bude svaka treća voćka u svakom trećem redu. Preporučljivo je izbjegavati raspored u kojem bi u istom redu bilo zastupljeno po dvije ili više sorata, a posebno u velikim plantažnim nasadima.

Dobro je naglasiti i činjenicu da se i kod samooplodnih sorata pravilnim rasporedom oprašivača može povećati rodnost. U tom slučaju se oprašivači sade u svakom četvrtom ili petom redu.

U monosortnim nasadima autosterilnih sorata pri samooprašivanju ne dolazi do samooplodnje niti do formiranja i razvoja plodova tih sorata. Takvi nasadi ostaju trajno nerodni. Stoga se u monosortnim nasadima mogu uzgajati samo autofertilne voćne vrste. Takvi nasadi imaju velike prednosti: lakša izvedba raznih pomotehničkih mjera, bolje iskorištenje mikroklimatskih uvjeta, osigurane su velike količine plodova ujednačene kvalitete, lakša i potpuna specijalizacija strojeva i kadrova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.