Stolni kultivari vinove loze

2533

Uzgoj stolnih kultivara s gospodarskog gledišta predstavlja vrlo unosan, ali i odgovoran posao. Naime, pri izboru sortimenta potrebno je voditi računa o mnogim čimbenicima koji određuju smjer proizvodnje.

vitoria

Zbog suvremenijeg načina života, ali i porasta svjetskog standarda raste i potrošnja stolnog grožđa. Pošto potrošnja potiče proizvodnju, razumljivo je da je i proizvodnja stolnog grožđa u stalnom porastu. A u svjetskoj proizvodnji omjer vinskih i stolnih kultivara ide u prilog vinskih, jer podaci pokazuju da stolni kultivari čine svega 12 posto svjetske proizvodnje. Ostatak otpada na vinske sorte, izuzev 1,5 posto proizvodnje koju čine kultivari namijenjeni sušenju. Najviše grožđa se pak proizvede u Europi, gdje se posebno ističe Italija s godišnjom proizvodnjom od 1, 8 milijuna tona stolnog grožđa. Razlog statistički poraznih rezultata leži u činjenici kako je proizvodnja stolnog grožđa puno složenija od proizvodnje vinskih kultivara, jer izgled i kakvoća stolnog grožđa moraju biti bez prijekora. To znači da se kod stolnog grožđa osobito cijeni okus, miris, vanjski izgled, sposobnost da podnese transport i da se dobro čuva.

Kraljica vinograda bijela je vrlo rana stolna sorta koja potječe iz Mađarske i rasprostranjena je u svim europskim vinogradarskim zemljama. Formira velike grozdove sa zlatnožutim bobicama, deblje kožice i hrustavog mesa s nježnim muškatnim mirisom. Prosječna težina grozda iznosi 400-500 grama, a sorta dozrijeva početkom kolovoza. Dobro podnosi transport i dosta je otporna na gljivične bolesti. Zbog svog karakterističnog okusa i mirisa ovaj izraziti stolni kultivar nerijetko se prerađuje u vino. Grožđe je veoma ukusno za potrošnju u svježem stanju.

Afus alli je vrlo kvalitetna bijela stolna sorta koja potječe s Bliskog istoka. Masa grozda varira od 300-500 grama premda nisu rijetki ni rekorderi od 2 kg. Bobice grozda su zlatnožute boje i nešto su deblje pokožice. Sorta je malo kasnija u odnosu na ranije navedene što znači da dozrijeva u drugoj polovici mjeseca rujna. Zbog svog harmoničnog i osvježavajućeg okusa ali i zbog otpornosti na bolesti i štetnike te dobre podnošljivosti transporta ovaj stolni kultivar se ubraja među najcjenjenije na svijetu. Uostalom, zato se i uzgaja u svim vinogradarskim zemljama Sredozemlja te u Kaliforniji.

Muskat italia je bijela sorta grožđa nastala u Italiji križanjem od sorte muskat hamburg. Riječ je o vrlo rodnoj sorti, nešto kasnijeg vremena dozrijevanja a koja se posljednjih godina sve više uzgaja i širi po našoj zemlji. Tomu pridonosi činjenica kako se radi o vrlo ukusnom kultivaru za jelo, osvježavajućeg muskatnog mirisa i okusa. Masa grozda varira od 300-400 grama. Bobice grozda su velike, jajaste s debelom pokožicom žutozelene boje. Sorta dozrijeva u drugoj polovici rujna. Muskat italia danas zauzima 50 posto ukupne talijanske proizvodnje stolnog grožđa i predstavlja njihov najznačajniji izvozni kultivar.

Victoria je novija sorta stolnog grožđa nastala u Rumunjskoj križanjem Cardinala i Afus allia. Kako je dobivena križanjem dvije najkvalitetnije stolne sorte crnog i bijelog grožđa (o.a.) dobivena je i iznimno kvalitetna te nadasve dragocjena sorta grožđa znamenitog naziva victoria što u prevodu znači pobjeda. I doista je tako. U vrlo kratkom vremenskom razdoblju u svim hercegovačkim rasadnicima zavladala je velika potražnja za navedenim kultivarom koji je potisnuo sve naše ostale stolne sorte grožđa. Danas se kultivar najviše uzgaja u južnoj Italiji premda je njegov uzgoj dosta raširen i u južnoj Africi te Kaliforniji. Sorta formira velike piramidalne grozdove sa jako velikim cilindričnim ili elipsastim bobicama. Kožica bobice je zeleno-žute boje dok je meso hrskavo, neutralnog okusa. Čitav trs je jako bujan i vrlo rodan. Victoria može ostvariti prirode od 20 t/ha. Sorta je idealna za transport čak i na daleka tržišta stolnog grožđa. Sazrijeva rano i to već u prvoj polovici kolovoza.

Matilda je također novija sorta loze dobivena križanjem Italije i Cardinala na Institutu za pokuse sa sjedištem u Rimu. Sorta formiraformira grozdove srednje veličine cilindrično- konusnog oblika. Boba grozda je velika (oko 7 grama) i ima eliptičan oblik s kožicom fine zlatnožute boje. Trsovi navedene sorte su bujni i vrlo rodni. Matilda je idealna za transport i čuvanje i sve više se širi po Hercegovini, dijelom zbog svoje iznimne kakvoće a dijelom zbog ranog sazrijevanja. Inače, sorta dospijeva jedan tjedan nakon Cardinala.

Cardinal je crna sorta vinova loze koja potječe iz SAD (Kalifornija) odakle je proširena u sve vinogradarske zemlje koje uzgajaju stolne kultivare. Odlikuje ga veliki rastresit do srednje zbijen grozd, prosječne težine 500-600 grama, premda grozdovi znaju dosegnuti težinu i od 1 kg. Bobice grozda su velike, okrugle tamnocrvene do lagano ljubičaste boje. Kožica je s obilnim maškom, debela i čvrsta. Sorta dozrijeva početkom kolovoza, a bere se gotovo 30 dana od početka šare pa do pune tehnološke zrelosti. Sorta je izuzetno rodna i može ostvariti prirod od čak 25 t/ha. Dobro podnosi transport dok je na gljivične bolesti djelomično otporna. Cardinal slovi za jednog od najboljih obojenih kultivara s ranim dozrijevanjem. Dakle, riječ je o jednom od najukusnijih stolnih sorti, s tim da moramo voditi računa kako ga adekvatno zaštititi od napada osa.

Muskat hamburg je kultivar nepoznatog porijekla, premda podaci ukazuju da je prvotno uzgajan u hamburgskim staklenicima, po čemu je i dobio naziv. Odatle se proširio po mnogim europskim zemljama, a posebno u Grčkoj i Portugalu. Sortu odlikuju srednje veliki grozdovi, prosječne težine od 200-400 grama. Bobice grozda imaju plavoljubičastu do tamnoplavu boju, naglašenog muškatnog mirisa i skladnog okusa. Dozrijeva u drugoj polovici rujna. Slično kraljici vinograda ponekad se zbog muškatnog mirisa prerađuje u vino, ali za razliku od nje slabije podnosi transport. Osim toga, odlikuje ga i neredovita rodnost čime u znatnijoj mjeri gubi na gospodarskoj atraktivnosti. Stoga se često u šali zna reći kako se radi o kvalitetnoj sorti grožđa koju pak treba znati i proizvesti.

Mishele palieri je novija crna sorta grožđa koja je dobivena u Velletri križanjem Alphonse Lavalle i Red Malage. Sorta dozrijeva odmah iza Cardinala i formira velike, cilindrično-piramidalne grozdove čija iznimno velika crnoljubičasta boba svojom veličinom i oblikom najviše i podsjeća na navedenu sortu. Okus ovog novijeg kultivara je sladak s karakterističnim hrskavim mesom. Kultivar je idealan za transport a zbog svoje manje privlačnosti za ose sve više istiskuje sortu Cardinal.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.