Sustavi uzgoja jagode

41

Jagoda se može uzgajati na više načina pa se razlikuju dva osnovna načina uzgoja: uzgoj na otvorenom polju i uzgoj u zaštićenom prostoru.

Kod uzgoja na otvorenom jagoda se može uzgajati kao čista kultura, međukultura, kao jednogodišnja ili višegodišnja proizvodnja (do 3 godine) s navodnjavanjem. Uzgoj na otvorenom još uvijek predstavlja kod nas prevladavajući i privredno najznačajniji način uzgoja jagode.

Danas se u suvremenom uzgoju najviše primjenjuje sadnja u redove/trake. U odnosu na klasični način uzgoja, u većini zemalja s razvijenom proizvodnjom, ovo je standardni sustav uzgoja. Obično su u pitanju dvoredne gredice koje mogu biti povišene ili ravne. Gredice su postavljene na međuredni razmak od 80 do 100 cm, dok su redovi na gredici razmaknuti 30 do 40 cm. Biljke u redu su udaljene 20 do 25 cm. Povišenim gredicama se daje prednost jer se izbjegava opasnost od zadržavanja oborinskih voda. Obavezna je i upotreba crne PE folije.

Uzgoj u zaštićenim prostorima pak ima jednu svrhu, a to je što ranije dozrijevanje jagoda koje omogućuje raniju ponudu plodova na tržištu. Montažom plastičnih tunela i plastenika raznih dimenzija postiže se povećanje temperature zraka s manjim dnevnim kolebanjima što dovodi do ranijeg dozrijevanja jagoda. Nedostatak ovog načina uzgoja jesu povećani troškovi proizvodnje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.